De uitschakeling van de Nederlandse voetbalsters in de kwartfinale van de Olympische Spelen was het laatste kunstje van bondscoach Sarina Wiegman bij Oranje. Na vier jaar houdt het voor haar op; ze stapt over naar de Engelse vrouwen.

"Dit doet wel pijn, we zijn nog nooit zo dichtbij geweest", reageerde de afzwaaiend bondscoach na de nederlaag tegen Amerika. "Op de beginfase na, waarin we heel erg werden opgejaagd en waar we moeite mee hadden, vond ik ons de betere ploeg."

Nu de Verenigde Staten niet per se in hun beste doen zijn, had Oranje het gevoel de rivaal eens te kunnen verslaan. "We hebben bij vlagen heel goed gevoetbald en hadden continu het gevoel dat we écht Amerika zouden verslaan."

Lege handen

Maar het zat er niet in. Door de gemiste strafschoppen konden de speelsters van Wiegman het olympische avontuur en daarmee de carrière van de bondscoach bij Nederland niet verlengen.

Wiegman: "Ik kan niemand wat verwijten, er stond een team dat gigantisch veel strijd heeft geleverd. We hebben goed gevoetbald. We waren de betere ploeg. Misschien ben ik wat gekleurd, maar dat vond ik echt. Uiteindelijk gaat het om doelpunten maken."

Toch kan Wiegman, een paar minuten na de wedstrijd, met een trots gevoel terugblikken op de Olympische Spelen. "Eigenlijk ben ik daar hartstikke trots op. Maar we gaan met volledig lege handen naar huis en dat doet pijn", aldus Wiegman.

Sarina Wiegman gaat verder bij de Engelse voetbalvrouwen Pro Shots

In 2014 begon Wiegman als assistent-coach van Roger Reijners bij het Nederlands vrouwenelftal. De oud-international nam in 2017 het stokje over en werd hoofdcoach. Onder haar bewind werd Nederland in 2017 in eigen land Europees kampioen.

Twee jaar later op het wereldkampioenschap in Frankrijk verloor Nederland de finale met 2-0 van de Verenigde Staten. De Engelsman Mark Parsons wordt de opvolger van Wiegman bij de Nederlandse voetbalvrouwen.

STER reclame