Dominique Janssen redt punt voor voetbalsters tegen Brazilië

De Nederlandse voetbalsters hebben hun tweede olympische wedstrijd afgesloten met een gelijkspel. Na de 10-3 zege op Zambia werd het in groep F nu 3-3 tegen Brazilië, dat het toernooi was begonnen met een 5-0 zege op China.

Net als tegen Zambia schoot Nederland uit de startblokken, al bleef de productie nu beperkt tot één treffer. In de derde minuut draaide de door Lynn Wilms aangespeelde Vivianne Miedema behendig weg bij de Braziliaanse verdedigster Érika, waarna de spits haar vijfde olympische doelpunt liet aantekenen.

De voorsprong van Oranje leek een kort leven beschoren, toen luttele minuten later scheidsrechter Kate Jacewicz naar de Nederlandse penaltystip wees. Ze had hands van Lieke Martens gezien, maar de VAR corrigeerde de Australische.

De Braziliaanse Rafaelle torent boven Danielle van de Donk uit

Toch kwam de 1-1 er, en ook snel. In de zestiende minuut kreeg Oranje de bal niet weg uit de doelmond, waarvan Débinha in twee instanties profiteerde.

Nog voor de pauze waren beide ploegen, die elkaar goed in evenwicht hielden, dicht bij een tweede doelpunt. Martens schoot na een combinatie met Miedema naast en Rafaelle kopte op slag van rust rakelings voorlangs.

Slap handje

In de tweede helft was het wat langer wachten op opwinding, maar die kwam er wel. Na een kwartier vond Wilms opnieuw Miedema, die deze keer een kopbal losliet waar de Braziliaanse doelvrouw Bárbara slechts een slap handje tegenaan kreeg: 2-1.

Maar andermaal wist Nederland die voordelige marge niet lang vast te houden. Integendeel: eerst benutte routinier Marta een strafschop na een overtreding van Stefanie van der Gragt - die buiten de zestienmeter gemaakt leek te zijn - en kort daarop had Aniek Nouwen bij een terugspeelbal buiten de snelle invalster Ludmila gerekend: 2-3.

De doeltreffende vrije trap van Dominique Janssen

Maar daarmee was de koek nog niet op. Dik tien minuten voor tijd mocht Oranje een vrije trap nemen op een plek waar specialiste Sherida Spitse wel raad mee zou weten. Een knieblessure hield de aanvoerster echter op het laatste moment van het toernooi. Die absentie bood Dominique Janssen een uitgelezen kans om te bewijzen dat ook zij een prachttrap in de benen heeft: 3-3.

Gedeeld koploper

Nederland is na twee wedstrijden koploper in groep F, omdat het een beter doelsaldo kan overleggen dan Brazilië. De Zuid-Amerikaanse vrouwen wacht echter nog een confrontatie met Zambia, dat ook al tot een remise kwam. Tegen China werd het 4-4 met opnieuw drie doelpunten van aanvoerster Barbra Banda, die nu net als Miedema op zes doelpunten staat.