Oranjevrouwen beginnen Olympische Spelen met monsterzege: 10-3

De Nederlandse voetbalsters zijn de Olympische Spelen begonnen met een monsterzege op Zambia. In Rifu won Nederland mede dankzij vier doelpunten van Vivianne Miedema met 10-3.

Zonder Sherida Spitse, die dinsdag afhaakte wegens een knieblessure, had Oranje heel even de tijd nodig om warm te draaien. Toen dat eenmaal was gebeurd, ging het snel.

Binnen een tijdsbestek van zes minuten scoorde Nederland drie keer, al kreeg het daarbij alle hulp van de tegenstander. Bij de 1-0 probeerde keepster Hazel Nali de bal buiten de zestien weg te koppen, maar ze raakte deze niet. Miedema kon daarna simpel de 1-0 binnenlopen.

De Zambiaanse verdedigsters probeerden Nederland al vroeg op te vangen, maar dat zorgde ervoor dat er heel veel ruimte kwam voor de aanvallers van Oranje. Martens en Miedema profiteerden optimaal: 3-0

Blunder Van Veenendaal

Ondanks het grote overwicht tegen de nummer 104 van de FIFA-wereldranglijst, gaf Oranje (FIFA-4) zelf ook wat kansen weg. Het grootste cadeau kwam in negentiende minuut, toen keepster Sari van Veenendaal een lange bal totaal verkeerd inschatte en Barbra Banda de 3-1 in het lege doel kon schieten.

Vivianne Miedema was de gevierde vrouw bij Oranje

Nederland ging daarna gretig op zoek naar nog meer doelpunten. Via de derde van Miedema, de tweede van Martens en een doelpunt van Shanice van de Sanden ging Oranje rusten met een comfortabele 6-1 ruststand.

Record Miedema

In de tweede helft ging de ploeg van Wiegman vrolijk door met scoren. Miedema maakte kort na rust haar vierde van de wedstrijd en werd zo de tweede speelster ooit die vier keer wist te scoren in één wedstrijd op de Olympische Spelen. Vlak daarna werd ze naar de kant gehaald door Wiegman.

Ook Jill Roord, Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova pikten hun doelpunt mee en zorgden zo voor dubbele cijfers voor Oranje. Zambia deed daarna nog wat terug via twee doelpunten van Banda en bepaalde de eindstand op 10-3.

Gekke dingen

Bondscoach Sarina Wiegman was tevreden met de uitslag, maar plaatste ook een paar kanttekeningen. "Een hele rare uitslag. Je scoort er tien tegen een hele matige tegenstander."

"Er gebeuren gekke dingen en je krijgt drie goals tegen. We scoren er tien, maar er waren ook momenten waarop we nog meer kansen creëerden en nog meer hadden kunnen scoren. Maar ook momenten waarop we te slordig speelden en balverlies leden. Verdedigend lieten we ons te vaak uitspelen, dat konden we wel beter doen."

"Maar uiteindelijk sta je op plus zeven en drie punten. En dat is toch het belangrijkste."

Marta viert een van haar doelpunten

Ook ruime zege Brazilië

De andere landen in de groep van Oranje, Brazilië en China, stonden eerder vandaag al tegenover elkaar. De Braziliaanse vrouwen wonnen mede dankzij twee doelpunten van aanvoerster Marta met 5-0.

Zaterdag (13.00 uur) is Brazilië de volgende tegenstander van Nederland. Oranje neemt het dinsdag (13.30 uur) op tegen China.