Stakers in de Begijnhofkerk
NOS Nieuws

Hongerstaking afgewezen Brusselse asielzoekers voorlopig voorbij

Een deel van de afgewezen asielzoekers die twee maanden geleden in Brussel in hongerstaking waren gegaan, heeft hun actie opgeschort. Dat bevestigt de Vlaamse staatssecretaris voor Asiel en Migratie Mahdi. De hongerstakers hoopten met de staking een permanent verblijf in België af te dwingen.

Volgens het Vlaamse dagblad De Standaard gaan de actievoerders akkoord met onderhandelingen met de Belgische regering. De groep illegalen zou van plan zijn de hongerstaking weer op te pakken als het gesprek niets oplevert..

Zo'n 400 asielzoekers in de Begijnhofkerk en in gebouwen van de Brusselse universiteiten VUB en ULB weigerden sinds eind mei om te eten. Afgelopen vrijdag stopte een aantal van hen ook met drinken en dreigde daaraan te bezwijken. Meerdere honger- en dorststakers werden naar het ziekenhuis afgevoerd.

Volgens Vlaamse media zijn de acties in de Begijnhofkerk en de ULB voorlopig opgeschort. Of de hongerstakers aan de VUB ook stoppen, is niet duidelijk. Staatssecretaris Mahdi schrijft op Twitter opgelucht te zijn: "Dit was voor mij geen strijd tegen mensen, maar wel voor een correct beleid. Hopelijk houdt niemand hier blijvende letsels aan over."

Voor de groep komt geen generaal pardon, maar in sommige gevallen kan een uitzondering worden gemaakt. Een aantal hongerstakers kan een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen omdat zij dringend medisch hulp nodig hebben. Voor een definitief verblijf kan een speciale procedure worden opgestart. De asielzoekers worden overgebracht naar een door de staatssecretaris opgezette 'neutrale zone', waar per individu de situatie wordt beoordeeld.

Door de hongerstaking dreigde een kabinetscrisis in België. De ministers van de Waalse sociaaldemocratische partij PS dreigden uit de federale regering te stappen als een van de asielzoekers zou overlijden. Eerder hadden de Franse socialisten staatssecretaris Mahdi al fors bekritiseerd en eisten zij dat premier De Croo zich over de kwestie zou buigen. Mahdi stelde uiteindelijk een speciaal gezant aan om de kwestie te beslechten, maar wilde niet toegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl