Myron Boadu

AZ lijdt tegen B-team RB Leipzig eerste verlies in voorbereiding

AZ is bij RB Leipzig tegen zijn eerste nederlaag van de voorbereiding aangelopen. Na een 4-1 zege op NEC, 3-0 winst op TOP Oss, 1-1 tegen Anderlecht en 1-1 tegen KRC Genk ging AZ op het trainingscentrum van de nummer twee van het afgelopen seizoen in de Bundesliga met 1-0 onderuit.

Bij AZ stond de van Willem II overgekomen spits Vangelis Pavlidis in de basis. De Griek deed in de eerste helft met een kopbal en een omhaal vergeefse doelpogingen. In de tweede helft kwam de door AS Monaco begeerde Myron Boadu voor Pavlidis in de ploeg. Boadu werd in de 68ste minuut weer vervangen door Thijs Oosting.

Leipzig zonder tien EK-gangers

Lazar Samardzic maakte in de tweede helft de winnende goal. Met links schoot hij raak in de korte hoek. Even daarvoor had Samardzic via AZ-doelman Hobie Verhulst al de lat geraakt. Dani de Wit liet daarna nog twee kansen voor AZ liggen. Bij de Alkmaarders ontbraken Owen Wijndal en Teun Koopmeiners, die extra rust krijgen na het EK en evenals Stengs en eventueel Boadu mogelijk voor een vertrek bij AZ staan.

Vangelis Pavlidis van AZ (r) en Michael Kostka van RB Leipzig (l)

RB Leipzig speelde zijn eerste wedstrijd van de voorbereiding. Het was ook het debuut van de nieuwe Amerikaanse trainer Jesse Marsch, de opvolger van de naar Bayern München vertrokken Julian Nagelsmann. Marsch miste tien EK-gangers en de twee olympiërs Benjamin Henrichs en Dani Olmo, die ook al actief was op het EK.

Ook de aan zijn hamstring geblesseerde Nederlandse aanwinst Brian Brobbey was absent bij de Duitsers. Marsch gunde door al die afwezigen speeltijd aan twee andere Nederlandse talenten, Noah Ohio (18) en Solomon Bonnah (17). Ohio, die het afgelopen half jaar door Vitesse werd gehuurd, kwam in 2019 over van Manchester City, Bonnah kwam in dat jaar over van de Ajax-jeugd.

RB Leipzig oefent op 31 juli ook nog tegen Ajax.