Metro-ongeluk Spijkenisse door te hoge snelheid, glad spoor en te laat remmen
Het ongeluk vorig jaar november waarbij een metro door een stootblok op station De Akkers in Spijkenisse reed en op een kunstwerk belandde, heeft niet één maar meerdere oorzaken. Een te hoge maximumsnelheid op het traject, de natte rails en te laat afremmen door de bestuurder speelden een rol.
Dat concluderen de regionale vervoerder RET en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag na onderzoek naar het ongeluk. Het lege metrostel eindigde op kunstwerk Walvisstaarten, zo'n tien meter boven de grond. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Het ongeluk kreeg internationaal aandacht vanwege de spectaculaire beelden. De totale herstelkosten worden geschat op 1 miljoen euro.
De onderzoekers concluderen in het rapport dat op het betreffende traject een te hoge maximumsnelheid gold. Het ging om een zogenoemd opstelspoor, waar treinen geparkeerd kunnen worden. Daar mag normaal gesproken maximaal 35 km/uur gereden worden, maar op het spoor in Spijkenisse gold een snelheid van 70 km/uur.
De metro knalde uiteindelijk met een snelheid van 45 km/uur op het stootblok doordat de bestuurder te laat remde en het spoor glad was door de regen. De onderzoekers concluderen ook dat er een zwaarder stootblok had moeten liggen.
"Het onderzoek laat zien dat we op een aantal punten tekort zijn geschoten. Direct na het ongeval hebben we het technisch onmogelijk gemaakt dat een soortgelijk ongeluk weer gebeurt: het betreffende spoor is tot op heden buiten dienst gesteld", zegt Maurice Unck, algemeen directeur van de RET, in een reactie. "Alle zaken die volgens het rapport beter moeten, pakken we met prioriteit aan." Volgens de directeur is de toegestane snelheid op eindtrajecten meteen na het ongeluk aangepast en komt er bij de opleiding voor bestuurders meer aandacht voor bijvoorbeeld weersomstandigheden.
De metrobestuurder is tijdelijk geschorst na het ongeluk. Hij is nog niet aan het werk en krijgt begeleiding, meldt de regionale omroep Rijnmond.
Het spoor bij De Akkers is ook nog steeds buiten gebruik. Kunstwerk Walvisstaarten wordt op termijn gerepareerd in opdracht van de gemeente Nissewaard.