De melding over de cyberaanval op de website van DMG

Mandemakers-groep getroffen door cyberaanval, hackers eisen losgeld

De Mandemakers Groep (DMG) is getroffen door een cyberaanval. Hierdoor is het netwerk en daarmee een groot deel van de operationele systemen van het keuken-, sanitair-, en meubelbedrijf geblokkeerd, meldt het bedrijf. Het gaat om een aanval met zogeheten ransomware, bevestigt directeur Robert Coppens van DMG.

Bij een ransomware-aanval worden de computersystemen en bestanden van een bedrijf in ruil voor losgeld gegijzeld. DMG heeft een bericht van de hackers gekregen waarin losgeld geëist wordt. Om welk bedrag het gaat en of DMG op de eisen ingaat, wil Coppens niet vertellen. Voor zover bekend hebben de hackers geen gegevens buitgemaakt, zegt Coppens.

Aangifte gedaan

De aanval vond gisteren plaats. DMG heeft een computerbeveiligingsbedrijf ingeschakeld om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. "Uiteraard hebben we ook aangifte gedaan bij de politie en een melding gedaan bij APG (Autoriteit Persoonsgegevens)."

"Zoals we gewend zijn in ons bedrijf, zijn we direct met man en macht aan de slag gegaan om onze dienstverlening naar klanten zoveel mogelijk door te zetten", is te lezen op de website.

In deze video wordt uitgelegd hoe cybercriminelen te werk gaan:

Ransomware-aanval: hoe werkt dat?

Vanwege de aanval is DMG moeilijk te bereiken. De levering van meubels wordt vanaf morgen tijdelijk opgeschort. Afspraken met klanten om bijvoorbeeld keukens in te meten kunnen wel doorgaan.

Vitale processen

Afgelopen maandag waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nog voor ransomware. Zo'n aanval zou er volgens de NCTV in de toekomst voor kunnen zorgen dat een deel van de Nederlandse Rijksoverheidwebsites uit de lucht is, of dat belangrijke vitale processen zoals internettoegang of het banksysteem niet meer kunnen worden aangestuurd.

Wereldwijd loopt de schade veroorzaakt door ransomeware in de miljarden, denkt de organisatie. De schade aan Nederlandse bedrijven is moeilijk te becijferen. Bovendien zijn aanvallers lastig op te sporen, omdat die zich vaak in het buitenland bevinden.

Recente aanvallen met ransomware werden bijvoorbeeld uitgevoerd op een grote oliepijplijn in de Verenigde Staten en op de Braziliaanse vleeswerker JBS. Beide bedrijven besloten miljoenen dollars losgeld over te maken aan de hackers. Het losgeld werd voldaan in bitcoin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl