Een Russisch toestel bij de Evertsen
NOS NieuwsAangepast

Defensie: Russische gevechtsvliegtuigen voerden schijnaanvallen uit op Nederlands fregat

Russische gevechtstoestellen hebben vorige week donderdag schijnvallen uitgevoerd op het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Evertsen in de Zwarte Zee. De vliegtuigen vielen het schip, dat ten zuidoosten van de Krim voer, urenlang lastig, meldt het ministerie van Defensie.

De Russen vlogen "gevaarlijk laag en dichtbij" over het schip en voerden schijnaanvallen uit. De gevechtsvliegtuigen waren bewapend met bommen en air to surface-raketten, die zijn bedoeld om vanuit de lucht op een doelwit af te vuren. Ook werd de elektronische apparatuur van het Nederlandse schip verstoord.

Intimidatiepraktijken

Defensie spreekt van "intimidatiepraktijken" en minister Bijleveld gaat Rusland aanspreken op de "onverantwoorde" acties. "Zr.Ms. Evertsen heeft het volste recht om daar te varen. Er is geen enkele rechtvaardiging voor dit soort agressieve acties, die bovendien de kans op ongevallen onnodig vergroot."

Twee Russische toestellen bij het Nederlandse fregat

Het Russische ministerie van Defensie zegt in een reactie dat het straaljagers en bommenwerpers heeft gestuurd om te voorkomen dat het fregat de Russische wateren zou binnendringen, melden Russische persbureaus.

Volgens de Russen vlogen de gevechtsvliegtuigen op veilige afstand van het Nederlandse fregat, en is daarbij gehandeld volgens de internationale regelgeving.

Incident met Brits fregat

Vorige week twistten Rusland en Groot-Brittannië over een ander incident in de buurt van de Krim. De Russen stelden dat ze waarschuwingsschoten hadden gelost en bommen hadden laten vallen in de buurt van een Brits marineschip. De Britten weerspraken die lezing en zeiden dat de Russen een schietoefening hielden, die ze van tevoren hadden aangekondigd.

Rusland annexeerde in 2014 een groot deel van de Oekraïense Krim. Die inname wordt door de meeste landen niet erkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl