De HMS Defender in de haven van Odessa, vorige week
NOS Nieuws

Rusland waarschuwt Britten niet nogmaals te 'provoceren' in Zwarte Zee

Het Verenigd Koninkrijk heeft Rusland geprovoceerd door met een marineschip in de buurt te varen van het Oekraïense schiereiland de Krim, dat door Rusland is geannexeerd. Dat zegt Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov in reactie op een incident in de Zwarte Zee gisteren.

De onderminister van Defensie Rjabkov waarschuwt dat de Russische grenzen zullen worden beschermd, met "alle middelen, diplomatiek, politiek en militair als het nodig is".

Het is nog steeds onduidelijk wat er gisteren precies is gebeurd. Volgens Moskou heeft de Russische marine waarschuwingsschoten gelost en bommen laten vallen in de buurt van het Britse schip. Londen ontkent de beschietingen en stelt dat het schip door internationale wateren voer, onderweg van Oekraïne naar Georgië, langs de Krim.

Aan boord van het Britse schip was een BBC-journalist. In zijn reportage zijn schoten te horen, maar volgens de journalist niet in de richting van het schip:

Russische kustwacht vuurt waarschuwingsschoten af bij Brits oorlogsschip

Het Britse schip, de HMS Defender, opereert samen met het Nederlandse fregat Zr. Ms. Evertsen in de Zwarte Zee. Dat schip voer niet in de buurt van de Krim. Wel houdt de Russische marine het marineschip in de gaten. Het Verenigd Koninkrijk stuurde de schepen naar het gebied om solidariteit te tonen met Oekraïne, na recente spanningen met Rusland.

De rust lijkt inmiddels teruggekeerd in de Zwarte Zee, zegt Jaime Karremann van Marineschepen.nl. "Er is voor zover ik weet op zee niets interessants gebeurd na de passage langs de Krim gisteren."

VK niet onder de indruk

De Britse minister van Defensie Ben Wallace zegt in een interview met The Times niet onder de indruk te zijn van de Russische dreigementen. De Royal Navy zal daarom in het gebied blijven varen, "volgens het internationaal zeerecht". De Russische reactie noemt hij voorspelbaar: "Rusland en desinformatie horen bij elkaar, dat zien we regelmatig, dus ik ben er niet verbaasd over."

Ook premier Johnson benadrukt dat geen enkel territorium is binnengedrongen. "Het schip bevond zich in de internationale wateren", aldus de premier, die benadrukte dat hij de Russische annexatie van de Krim nooit zal erkennen.

Vanwege de spanningen in de Zwarte Zee is de Britse ambassadeur in Rusland op het matje geroepen, onder meer omdat het Verenigd Koninkrijk zou liegen over het incident.

Top met Rusland

De kwestie komt op het moment dat de Europese Unie toenadering zoekt tot Rusland. De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron willen vandaag in een overleg met de Europese regeringsleiders een EU-top met Rusland voorstellen, waar gesproken moet worden over onder meer klimaat en volksgezondheid. Het Kremlin reageerde daar positief op.

Demissionair premier Rutte zegt geen onderdeel van zo'n top te willen zijn. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken noemde het plan vanochtend "een slecht idee" en een "gevaarlijke afwijking van het EU-sanctiebeleid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl