Vooral vrouwen slachtoffer bij aanslag Würzburg, politie vindt 'haatboodschappen'
De politie in Würzburg heeft "haatboodschappen" gevonden op de laatste verblijfplek van de vermoedelijke aanslagpleger in het Duitse Würzburg, zo is bekendgemaakt op een persconferentie. Over een motief is echter nog geen zekerheid.
De politie in Würzburg doet nog volop onderzoek naar de achtergrond van de aanslag van gisteren. Daarbij stak een 24-jarige Somaliër in het centrum van de Duitse stad drie mensen dood. Zeker zeven mensen raakten zwaargewond, van wie er nog één in levensgevaar verkeert.
De doden en gewonden zijn allemaal volwassen vrouwen, op een kind na dat gewond raakte. De moeder van het kind is een van de doden. Op de persconferentie vanmiddag konden politie en openbaar ministerie nog niet zeggen of de dader bewust vrouwen als doelwit koos.
De verdachte woont sinds 2015 in Würzburg, de laatste tijd in een daklozenopvang. Volgens de politie was hij gewelddadig en worstelde hij met zijn geestelijke gezondheid. Hij werd door de politie in zijn been geschoten en ligt in het ziekenhuis.
Inrichting
De man was tot een paar dagen geleden opgenomen in een psychiatrische inrichting, meldde een Beierse deelstaatminister gisteravond. Minister Herrmann zei ook dat hij een islamitische terreuraanslag niet uitsluit. Een ooggetuige had volgens hem gezegd dat hij de verdachte 'Allahoe akbar' (God is groot) hoorde roepen. "Indicaties van radicale opvattingen en psychische problemen van de dader sluiten elkaar niet uit", zei Herrmann.
De verdachte is al kort verhoord. Volgens persbureau DPA zou hij in dat verhoor uitspraken hebben gedaan die wijzen op religieus fanatisme. Er zouden volgens de veiligheidsdiensten echter geen aanwijzingen zijn dat de man in contact stond met radicale moslims. De politie onderzoekt ook nog berichten op de telefoon van de verdachte, die mogelijk meer duidelijkheid over het motief kunnen verschaffen.
De Beierse premier Söder heeft opgedragen de vlaggen in zijn deelstaat halfstok te hangen. "De gebeurtenissen van gisteren zijn onbegrijpelijk en onthutsend", zei hij in Neurenberg. "We bidden en houden hoop voor de gewonden en hun geliefden."