De Free Britney-beweging tijdens een eerdere rechtsbankzitting op 17 maart
NOS Nieuws

Zaak zangeres Britney Spears legt misstanden curatorschappen in VS bloot

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

De Amerikaanse zangeres Britney Spears wil af van haar vader als curator. Vandaag bepleit ze voor het eerst zelf haar zaak voor een rechtbank in Los Angeles. De 39-jarige ster staat sinds 2008 onder curatele van haar vader, waardoor ze geen zeggenschap heeft over haar financiën, haar eigendommen of andere aspecten van haar leven. Dat vecht ze aan.

Volgens nieuwe documenten, in handen van The New York Times, probeert de inmiddels 39-jarige Spears al jaren onder dat curatorschap uit te komen. In 2016 vertelde de zangeres al aan een gerechtsonderzoeker dat ze het curatorschap zo snel mogelijk wilde beëindigen. In het rapport van die onderzoeker staat dat Spears het als onderdrukkend ervaart en dat het systeem 'te veel controle' heeft. "Veel te veel controle", aldus de zangeres.

Het curatorschap van Spears ontstond nadat de zangeres een psychische inzinking had gehad in 2008. Ze verloor daardoor de controle over haar in de jaren 90 en 2000 zeer succesvolle carrière. Daarna verdiende ze nog miljoenen met optredens in Las Vegas.

Het curatorschap werd korte tijd opgeheven toen Spears' vader gezondheidsklachten had. En hoewel Spears haar Vegas-show meteen stillegde om voor hem te zorgen, probeert ze sindsdien via de rechter definitief onder de controle van haar vader uit te komen. Spears heeft sinds 2018 niet meer live opgetreden en zegt dat ook niet meer te willen doen zolang haar vader de touwtjes in handen heeft.

Waar de zangeres zelf in de openbaarheid zwijgt over de regeling, proberen haar fans al jaren haar te 'bevrijden' uit de curatele met de 'Free Britney'-campagne. De zaak kreeg nog meer aandacht toen The New York Times afgelopen jaar de documentaire Framing Britney Spears maakte, die door miljoenen mensen werd bekeken.

Vandaag spreekt Spears voor het eerst in de zaak. Ze zal niet in de rechtszaal aanwezig zijn, maar via videoverbinding haar verhaal vertellen.

Er zit een patroon in van rechters, psychologen en advocaten die elkaar zaken toespelen en er allemaal beter van worden.

Erica Loberg, dochter van vrouw die onder curatele stond

Door haar supersterstatus en rijkdom is de situatie van Spears uniek, maar de zaak staat zeker niet op zich. In de VS staan ongeveer 1,5 miljoen mensen onder curatele. De meesten zijn boven de 65 jaar.

Rond de curateleregelingen is in de VS een hele industrie ontstaan. "Dit is een miljardenindustrie. Er zit een patroon in van rechters, psychologen en advocaten die elkaar zaken toespelen en er allemaal beter van worden", zegt Erica Loberg. Haar moeder stond jarenlang onder toezicht van een curator.

Na het overlijden van haar vader bleek er geen testament te zijn en was de vraag wat er met de zorg voor haar moeder en de financiën moest gebeuren. Een rechter liet haar een document ondertekenen waarmee ze de controle over haar leven uit handen gaf aan een curator. "Ze hebben haar voorgelogen en bedrogen. Ze had geen idee wat ze tekende toen ze in de war was. Zo hebben ze haar leven kapotgemaakt."

Binnen 24 uur waren alle bezittingen weggehaald, zegt Loberg - niemand heeft ze ooit teruggezien:

'Mijn moeders leven werd overhoop gehaald'

Na een gerechtelijk gevecht van twee jaar wist Loberg uiteindelijk het curatorschap op te laten heffen. Maar verder gebeurt dat eigenlijk nooit, zegt ze. "Je ziet dat een bepaalde curator binnen een bepaald gerechtelijk systeem het leven en alle eigendommen van een individu kan overnemen. Hij kan zo hele erfenissen uitmelken. Mijn moeder had miljoenen en die waren binnen een jaar weg. Wij konden niets meer achterhalen. Dat is niet normaal."

Volgens Loberg is het enige goede dat uit de zaak van Spears is gekomen dat er meer bekendheid komt voor de misstanden rond curatele. "We leven in een samenleving waarin beroemdheden de hoofdrol spelen. Het is treurig dat er een beroemd gezicht voor nodig is om verandering in gang te zetten. Dat zou al veel langer geleden hebben moeten gebeuren, maar niemand geeft iets om oudere mensen."

Toch ziet Loberg het ook voor Spears somber in:

'Spears gaat hier niet onderuit komen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl