Ingeborg Beugel
NOS Nieuws

Journalist Ingeborg Beugel opgepakt in Griekenland voor opvang asielzoeker

De Nederlandse journalist Ingeborg Beugel is in Griekenland opgepakt en heeft anderhalve dag vastgezeten, schrijft De Groene Amsterdammer, waarvoor ze correspondent is. Ze werd eerder deze maand gearresteerd omdat ze onderdak verleent aan een 23-jarige Afghaanse vluchteling.

De twee werden op 13 juni aangehouden op het eiland Hydra, waar Beugel deels woont. "Ik hoop dat de officier van justitie gaat besluiten dat er geen gronden voor vervolging zijn. De clausule in de wet gaat over verbergen van ongedocumenteerden. Ik heb nooit verborgen dat Fridoon bij mij woont, ook in onze juridische correspondentie niet", schrijft Beugel.

De Afghaan kwam in 2015 aan als vluchteling op Lesbos. Daarna belandde hij van de ene procedure in de andere. "Hij is niet ongedocumenteerd, hij is buiten zijn schuld slachtoffer van het feit dat de asielprocedures vertraging oplopen, net als duizenden anderen", zegt Beugel.

Ze bracht hem onder in haar flat in de Griekse hoofdstad Athene. Toen Beugel tijdens corona minder inkomsten had en haar flat kon verhuren aan Nederlandse vrijwilligers, bedacht ze dat Fridoon wel naar Hydra kon. "Als ik ergens spijt van heb gekregen...", zegt ze in De Groene. Tijdens het doen van een boodschap in het dorp werd hij aangehouden. Beugel ging vervolgens verhaal halen en werd toen zelf opgepakt.

Mogelijk vervolging in de herfst

Volgens haar zei de politie dat een paar boze eilandbewoners anoniem hadden gebeld dat ze "een verdachte relatie had met een illegaal die ze in huis heeft".

Beugel wordt er nu van beschuldigd dat ze de Afghaanse vluchteling als ongedocumenteerde voor de autoriteiten bij haar thuis heeft verborgen. In de herfst besluit de rechtbank of ze wordt vervolgd. Dan hangt haar een gevangenisstraf van een jaar en een boete van meer dan 10.000 euro boven het hoofd.

Alles doen wat kan

Thomas Bruning van de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, zegt dat alles in het werk wordt gesteld om te voorkomen dat Beugel terecht moet staan. "We maken ons zorgen. Dit is heel pijnlijk om te zien." Hij twijfelt sterk aan de reden die de Grieken hebben gegeven voor de arrestatie. "Ik kan niet aantonen dat het verband houdt met haar werk als journalist, maar ze had twee dagen daarvoor nog een kritisch stuk geschreven in NRC. Iemand die in afwachting is van een asielprocedure bed en brood bieden, lijkt mij niet meer dan menselijk."

"Ik weet dat er mensen zijn die me willen raken, omdat ze mijn journalistiek te kritisch vinden. In mijn documentairereeks van 2019, Hotel Athene, liet ik bijvoorbeeld de illegale vuilnisbelt van Hydra zien. De eilandburgemeester was daar toen woedend over", zegt Beugel.

"Dit laat zien dat de positie van journalisten in Griekenland heel kwetsbaar is", zegt Bruning. De Nederlandse ambassade werd meteen bij de zaak betrokken en ook anderen die Beugel vanuit de gevangenis kon bellen, onder meer haar advocaat, hebben zich voor haar ingezet. Dat heeft ertoe geleid dat Beugel de volgende dag weer werd vrijgelaten. Fridoon kwam twee uur eerder vrij.

Oude wet afgestoft

Griekenland heeft een wet van dertig jaar oud uit de kast gehaald om Beugel te kunnen oppakken, legde haar advocaat haar uit. Die wet was bedoeld om de toestroom van Albanezen in 1991 in te dammen. "Tijdens de kerst van 1990 kwamen hordes hongerige Albanezen de grens over gelopen. De grenswachten lieten het gebeuren en veel Grieken toonden medeleven: ze nodigden Albanezen uit om te komen eten, gaven geld, speelgoed, soms onderdak." Dat was na de val van het Albanese communistische regime.

"In die wet staat een clausule die nog nooit is gebruikt: je mag geen ongedocumenteerden in je huis opnemen en faciliteren. Als ik op basis daarvan word veroordeeld, ben ik de eerste ooit."

Fridoon is niet de enige aan wie Beugel onderdak biedt. Eerder nam ze een 23-jarige vluchteling uit Sierra Leone die ze op Samos ontmoette in huis en de dakloze visser Kostas op Hydra. Toen Fridoon werd gearresteerd was hij samen met Kostas, die haar snel kon waarschuwen.

Oorverdovend stil

In het programma De Nieuws BV van BNNVARA op NPO Radio 1, waarvoor ze ook correspondent is, reageert Beugel getergd op alle aandacht die er nu in Nederlandse media, maar ook in Franse, Duitse en Britse, is voor haar arrestatie. "Ik ben geschokt. Mensen als ik proberen iedere keer tevergeefs aandacht te vragen voor het leed van vluchtelingen, al die mensen waar geen haan naar kraait."

Het steekt haar dat er ineens wel belangstelling is nu ze zelf wordt opgepakt en dat het "oorverdovend stil" blijft over vluchtelingen in mensonterende omstandigheden. "Ik maak van dit podium gebruik om aandacht te vragen voor deze mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl