Groningen heeft van de grote Nederlandse steden de schoonste lucht
Groningen heeft de beste luchtkwaliteit van negen onderzochte Nederlandse steden. Dat stelt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een groot onderzoek naar schone lucht in Europese steden. De inwoners van het Zweedse Umeå ademen de schoonste lucht van Europa in. De bewoners van het Poolse Nowy Sacz de meest vervuilde.
Het EEA gebruikt de gegevens van meetstations die in de Europese steden hangen en onderzoekt de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide. In totaal werd de luchtkwaliteit in 323 Europese steden onderzocht.
Verkeer, industrie en landbouw
Groningen staat op de lijst op plaats 32. Van de negen onderzochte Nederlandse steden met meer dan 50.000 inwoners scoort Amsterdam veruit het slechtst (plek 182) en daarna Nijmegen (plek 136). Beide steden krijgen van het EEA het label "matige" luchtkwaliteit. Terwijl Nijmegen stad in 2018 nog werd uitgeroepen tot Green Capital van Europa.
Nijmegenaren zijn niet verbaasd dat hun stad laag scoort. "Ik blijf maar hoesten, maar ik dacht dat het aan mij lag", zegt een inwoner in het NOS Radio 1 Journaal. Ze zou graag zien dat er meer wordt gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Volgens de metingen van de EEA is het in de steden Den Haag, Den Bosch, Heerlen, Enschede, Breda, Utrecht en Rotterdam, beter gesteld met de luchtkwaliteit.
"Hoe mensen de luchtkwaliteit ervaren kan per persoon verschillen. De een kan er van nature gevoeliger voor zijn dan de ander", zegt Guus Velders, hoogleraar luchtkwaliteit en klimaatinteracties aan de Universiteit Utrecht. "In Nederland is fijnstof als een soort deken over het land verdeeld. In het zuiden is het wat meer dan in het noorden. Waar meer menselijke activiteit is, zoals verkeer, industrie en landbouw, is de hoeveelheid fijnstof hoger."
Verbetering luchtkwaliteit EU
Industriesteden in Italië en Polen domineren de onderkant van de lijst. "Nederlandse steden scoren daarentegen relatief goed", zegt Velders. "In de jaren 90 was de luchtkwaliteit een factor twee slechter dan nu. De invoering van roetfilters voor auto's heeft enorm geholpen." Ook het EEA concludeerde in het onderzoek dat het steeds beter gaat met de Europese luchtkwaliteit.
Maar Velders benadrukt dat er ook in Nederland nog ruimte is voor verbetering. "We voldoen nog niet helemaal aan de normen terwijl de meest voor de hand liggende maatregelen, zoals roetfilters, al zijn genomen. Er moeten nu verschillende bronnen van uitstoot tegelijkertijd worden aangepakt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dus de volgende ontwikkelingen zullen in kleinere stapjes gaan."