Een man en vrouw eten popcorn terwijl ze tv-kijken

'Aantal huishoudens dat betaalt voor meerdere videodiensten groeit'

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Een groeiend aantal huishoudens in Nederland heeft twee of drie abonnementen op videostreamingdiensten. Ook heeft voor het eerst een kleine meerderheid van de huishoudens, 51 procent, tenminste één abonnement. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Telecompaper over het eerste kwartaal van dit jaar.

Netflix blijft verreweg het populairst onder consumenten. Op geruime afstand, maar wel op de tweede plek, volgt het Nederlandse Videoland. Het videoplatform zet behoorlijk in op eigen, lokale content.

Groei Amazon Prime Video

De snelste groeier is Amazon Prime Video, dat marktaandeel is meer dan verdubbeld. Het videoplatform is onderdeel van voordeelbundel Prime. Amazon heeft daarnaast grote plannen met zijn videodienst: onlangs kocht het voor bijna 7 miljard euro filmstudio MGM, onder meer bekend van de James Bond-films.

De vijf grootste videodiensten in Nederland:

"Ze vechten allemaal om de gunst van de kijker", zegt Tim Wijkman, analist bij Telecompaper. De grote vraag, zo duidt hij, is hoeveel abonnementen mensen maximaal willen. Een vraag die de marktonderzoeker vooralsnog niet kan beantwoorden, maar waar ze wel naar gaan kijken.

Ook in deze rapportage over het eerste kwartaal van dit jaar, zijn de effecten van corona terug te zien. Had in dezelfde periode vorig jaar nog 56 procent geen abonnement, inmiddels is deze groep met 7 procentpunt afgenomen. "De groeiende vraag naar videodiensten zien we nu ook voorzichtig ten koste gaan van tv-aansluitingen", zegt Wijkman.

Een kleine meerderheid van de huishoudens heeft nu minimaal een abonnement:

De keuze is gegroeid sinds 2019 en de verwachting is dat het aanbod verder wordt uitgebreid. Daarbij moet worden gedacht aan Amerikaanse diensten HBO Max (WarnerMedia), Paramount+ (CBS) en Peacock (NBC). Of en wanneer deze platforms ook voor Nederlandse kijkers beschikbaar komen, is vooralsnog onduidelijk.

Daarnaast roept het ook de vraag op hoelang al deze diensten los van elkaar blijven bestaan. Is er zo veel ruimte in de markt? De kans bestaat dat er op een gegeven moment consolidatie ontstaan: spelers die fuseren of die andere partijen overnemen. Een voorbeeld daarvan is WarnerMedia: tot voorkort was dat bedrijf in handen telecomgigant AT&T en gaat nu fuseren met Discovery.

Wisselen van dienst

"De kans bestaat dat mensen straks vaker gaan wisselen van dienst", zegt Wijkman. "Dan heeft Netflix weer een leuke serie en de volgende maand stap je over op Amazon." De onderlinge concurrentie wordt daarmee groter, evenals het aanbod.

Het wordt de kunst om de kijker voor je te winnen. En daarvoor is content nodig. Zo pompt Netflix al jaren miljarden dollars in de productie van eigen films en series. Disney+ kondigde eind vorig jaar aan veel meer Marvel- en Star Wars-series te gaan maken, maar verhoogde ook de prijzen van het abonnement.

Netflix probeert ook op andere manieren kijkers aan zich te binden, bijvoorbeeld in de periode tussen het uitbrengen van seizoenen van series. Bloomberg schreef maandag dat het videoplatform nadrukkelijk aan het inzetten is op producten rond bepaalde films en series. Zo werkt het aan een kledinglijn en evenementen rond het kostuumdrama Bridgerton. Ook kijkt het naar de productie van podcasts en games.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl