Dumfries held van Oranje in boeiend EK-duel met Oekraïne

Bekijk de samenvatting van Nederland-Oekraïne

In een aantrekkelijke EK-wedstrijd in de Johan Cruijff Arena heeft Nederland dankzij Denzel Dumfries op de valreep de zege gepakt tegen Oekraïne. De rechtsback kopte Oranje vijf minuten voor tijd op 3-2. In de tweede helft had Oranje eerder een 2-0 voorsprong weggegeven.

Rechtsback Dumfries was in het veelbesproken 5-3-2-systeem van bondscoach Frank de Boer de gevaarlijkste aanvaller van Oranje en kreeg vlak voor tijd de ultieme beloning. Ook bij de eerste twee Nederlandse doelpunten was hij betrokken.

Tegenover het 5-3-2 van De Boer stelde de Oekraïense bondscoach Andrij Sjevtsjenko een 4-3-3, met Roeslan Malinovskij van Atalanta en Oleksander Zintsjenko van Manchester City op het middenveld en rechts voorin de voortdurende dreiging van linkspoot Andrej Jarmolenko.

Dumfries mist grote kans

Waar Oekraïne in de eerste minuut direct gevaarlijk was, leidde balverlies van Zintsjenko even later een sterke counter van Oranje in. Memphis Depay was daar alleen verantwoordelijk voor. De actie van de spits eindigde bij de Oekraïense doelman Heorhij Boesjtsjan.

Denzel Dumfries kopt naast
  • ANP
  • Reuters
    Memphis Depay gaat ervandoor tegen Oekraïne

Oranje zocht volop de aanval en de backs Dumfries en Patrick van Aanholt, die verrassend de voorkeur had gekregen boven AZ'er Owen Wijndal, stonden diep op de vijandelijke helft. Dumfries kreeg al vroeg een grote kans na een pass opzij van Georginio Wijnaldum. Boesjtsjan was opnieuw een sta-in-de-weg.

Na de flitsende opening van de wedstrijd met in totaal maar liefst tien Nederlandse doelpogingen nam het tempo iets af. Tegen het einde van de eerste helft kwamen er weer wat mogelijkheden voor Oranje. Boesjtsjan redde op een schot van aanvoerder Wijnaldum en Dumfries kopte vogelvrij ruim naast het doel.

Wijnaldum breekt de ban

Het enige dat ontbrak aan de goede en leuke eerste helft waren doelpunten. Die vielen in de tweede helft wel. Dumfries bleef onvermoeibaar opstomen aan de rechterkant en stond aan de basis van de eerste twee goals. Na een pass van Marten de Roon gaf de rechtsback voor, Boesjtsjan raakte de bal nog aan, maar Wijnaldum was uiterst alert en secuur in het benutten van de rebound met zijn linkerbeen.

Daarmee was de ban gebroken. Na doorzetten van Dumfries was het spits Wout Weghorst die de 2-0 tegen de touwen schoot, zijn tweede interlandgoal in de afgelopen twee interlands. Bij Oranje kwamen Nathan Aké en Owen Wijndal in de ploeg voor Daley Blind en Van Aanholt en Oekraïne leek de strijd op te geven.

Oranje geeft voorsprong weg

Maarten Stekelenburg had in de tweede helft weinig meer te doen. De doelman van Ajax werd met een leeftijd van 38 jaar en 264 dagen de oudste speler op een EK/WK voor Nederland. Het record stond op naam van Edwin van der Sar (37 jaar en 236 dagen).

Tot een kwartier voor tijd. Jarmolenko dribbelde van rechts naar binnen en knalde de bal met zijn laatste krachten prachtig in de bovenhoek. Oekraïne kreeg weer hoop en vier minuten later maakte Oekraïne tot overmaat van ramp voor Oranje gelijk. Uit een vrije trap van Malinovskij kopte Roman Jaremtsjoek raak.

Voor Dumfries was het echter nog niet gedaan. De rechtsback kopte op aangeven van Aké het winnende doelpunt binnen. Het was zijn eerste interlandgoal. Dumfries kreeg niet alleen zelf de beloning voor een sterke wedstrijd, maar ook voor Oranje was het de beloning voor een goede wedstrijd en een hoopvolle start van het EK.