NOS Voetbal

Eriksen zorgt voor tranen en twijfels bij Blind: 'Dat heeft zoveel impact'

Daley Blind heeft na de gebeurtenissen rond Christian Eriksen serieus overwogen om niet mee te doen aan de eerste groepswedstrijd van Oranje op het Europees kampioenschap. Met tranen in de ogen verliet de verdediger het veld, toen hij tijdens het duel met Oekraïne (3-2) werd gewisseld.

Drama Eriksen raakt Blind: 'Mentale horde moeten overwinnen om te spelen'

"Ik heb een mentale horde moeten overwinnen om te spelen", bekent Blind na het eerste groepsduel op het EK, waarin meedoen alleen al voor hem als een overwinning voelde. "Ben trots dat ik het gedaan heb. Dan komt uiteindelijk de emotie eruit."

Blind kampte vorig jaar ook met problemen aan zijn hart. "Maar ik ben veilig", benadrukte hij. Blind ging eind 2019, tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Valencia, naar de grond. De Oranje-international bleek destijds te kampen met een ontsteking aan een hartspier. Hij speelt sindsdien met een defibrillator.

Laat het alsjeblieft met rust.

Daley Blind roept op niet te speculeren over de toekomst van Christian Eriksen

Met zijn oud-ploeggenoot en vriend Eriksen had het zaterdag een stuk minder goed kunnen aflopen, toen de Deense spelmaker in het duel met Finland plotseling naar de grond ging. Snelle reanimatie voorkwam erger.

Blind keek mee

Blind zag het live op televisie. "Dat heeft zoveel impact. Voor mij waren het herkenbare dingen. Dat maakte het zo heftig."

ANP
Daley Blind krijgt een knuffel van Frank de Boer

Bondscoach Frank de Boer sprak zijn waardering uit voor Blind, die de moed verzamelde om toch aan de aftrap te verschijnen. En dat nadat hij eerder ook al een race tegen de klok had gewonnen om na een enkeloperatie toch fit te zijn voor het toernooi.

"Hij heeft echt alles op alles gezet om hierbij te zijn", aldus De Boer, die Blind bij een ogenschijnlijk veilige voorsprong van 2-0 naar de kant haalde. "Hij heeft veel moeite gehad met wat er gisteravond is gebeurd."

Oranje is het even kwijt

Zonder de ervaren Blind was Oranje even de regie kwijt. En meteen ook zijn voorsprong.

"Dat waren goede leermomenten, maar het had duur kunnen aflopen", zegt De Boer over de tegengoals. "Ook twee momenten waarvan ze zeggen: die hoeven we niet weg te geven."

Bekijk hieronder de analyse van bondscoach Frank de Boer:

De Boer na zege op Oekraïne: 'Heb een vrij goed Nederlands elftal gezien'

Uiteindelijk was er toch de ontlading.

"Denzel was volop aan het stieren daar aan de rechterkant. Volle euforie", omschrijft Blind de sfeer in de ploeg na de winnende goal van Dumfries. "We weten allemaal dat het heel belangrijk is", voegt De Boer daaraan toe.

Berichtje aan Eriksen

Blind stuurde Eriksen al een appje en hoopt hem snel te spreken. "Om te horen dat het goed met hem gaat, geeft iedereen de kracht om toch te kunnen spelen."

Het raakte Blind ook dat mensen al flink speculeerden over de toekomst van Eriksen, of de middenvelder ooit weer de oude wordt en snel terugkeert of het veld. "Laat het alsjeblieft met rust", wenst hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl