NOS Nieuws

Wekdienst 9/6: Teruggehaalde IS-vrouw voorgeleid • Vaccins naar Suriname

Goedemorgen! Vandaag wordt de onlangs teruggehaalde IS-vrouw Ilham B. voorgeleid in Rotterdam. En de Gezondheidsraad geeft waarschijnlijk een advies over vaccinaties bij kwetsbare tieners.

We beginnen met het weer: het is vandaag vrij zonnig. Vanmiddag komen vooral in het binnenland stapelwolken tot ontwikkeling, maar het blijft droog. Het wordt 22 graden aan zee en 26 graden in het binnenland.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Ilham B. wordt voorgeleid voor de rechter-commissaris in Rotterdam. De IS-vrouw werd zondag met twee van haar kinderen en een derde kind teruggevlogen naar Nederland. B. wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.
  • De Gezondheidsraad komt vermoedelijk met een advies over het wel of niet vaccineren van kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder. De Tweede Kamer wil dat kinderen tussen 12 en 17 jaar die een aandoening hebben of een medisch risico lopen zo snel mogelijk een uitnodiging krijgen voor een vaccinatie.
  • Nederland stuurt 90.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname. In ons land wordt het vaccin alleen nog ingezet bij mensen die een tweede prik met AstraZeneca nodig hebben.

Wat heb je gemist?

Tientallen websites van de overheid voldoen niet aan de richtlijnen voor digitale beveiliging. Dat meldt Trouw op basis van eigen onderzoek. Websites van onder meer de Belastingdienst, GGD's, veiligheidsregio's en waterschappen hebben een makkelijk te vinden openbare pagina waarop een beheerder kan inloggen. Dat maakt de websites kwetsbaar voor hackers.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) adviseert de openbare pagina en de plek waar beheerders in kunnen loggen strikt van elkaar te scheiden. Hackers hebben methoden om net zo lang gebruikersnamen en wachtwoorden uit te proberen tot ze zichzelf toegang tot de website hebben verschaft.

Zo wisten ze vorig jaar bijvoorbeeld de systemen van de gemeente Hof van Twente te kraken, die met het zwakke wachtwoord 'Welkom2020' beveiligd waren. Het gevolg was dat de gemeentelijke dienstverlening stil kwam te liggen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Op een veiling in New York is een gouden munt geveild voor omgerekend 15,5 miljoen euro. De 'Double Eagle' uit 1933 is daarmee de duurste munt ooit. De verkoper is de Amerikaanse schoenenontwerper Stuart Weitzman, de koper is niet bekend.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl