Hockeyers geven bij EK in slotfase voorsprong uit handen tegen Duitsland

Hockeyers spelen na bizarre slotfase gelijk tegen Duitsland op EK

De Nederlandse hockeyers hebben bij het EK in Amstelveen een zeker lijkende overwinning tegen Duitsland in de slotfase uit handen gegeven. Met nog twee minuten te spelen stond het 2-0 voor Oranje, maar na een groene kaart van doelman Pirmin Blaak sloegen de Duitsers toe en werd het nog 2-2.

Zowel Nederland als Duitsland begon met een goed gevoel aan zijn tweede EK-wedstrijd. Nederland had vrijdag Frankrijk met 3-0 verslagen en op dezelfde dag was Duitsland met liefst 8-1 te sterk voor Wales.

Toch was het Nederland dat sterker uit de startblokken kwam. Na vijf minuten spelen was het al raak, dankzij Seve van Ass, die de bal toegeschoven kreeg uit een strafcorner en de Duitse verdedigers in de luren legde.

Groene kaarten

De Duitsers moesten het in het eerste kwart nog enkele minuten met tien man doen, vanwege twee groene kaarten. Toen ze weer compleet waren, werden ze steeds gevaarlijker. Doelman Blaak moest tot twee keer toe reddend optreden om de gelijkmaker te voorkomen.

Seve van Ass scoort de 1-0 tegen Duitsland

In het tweede kwart kregen beide ploegen kansen, maar ze wisten niet te scoren. Sander de Wijn schoot in het zijnet en aan de andere kant was doelman Blaak wederom een grote sta-in-de-weg voor de Duitsers, waardoor de stand halverwege 1-0 was voor Nederland.

Doelpunt afgekeurd

Vlak na rust dacht Billy Bakker de voorsprong te verdubbelen, maar de videoscheidsrechter stak daar een stokje voor. De 32-jarige aanvaller bleek de bal met de bolle kant van de stick te hebben geraakt, toen hij met zijn backhand uithaalde.

Nederland had in het vervolg van het derde kwart grote moeite de voorsprong te behouden. De Duitsers kregen meerdere strafcorners, maar wisten deze niet te benutten. Na opnieuw een gemiste kans was Oranje vervolgens in de counter wel trefzeker. Thierry Brinkman verdubbelde de voorsprong.

Een groene kaart voor Blaak bracht Oranje in de laatste minuten echter in grote problemen. De Duitsers kregen een strafbal, die benut werd door Christopher Rühr. Niet veel later adviseerde de videoscheidsrechter om Duitsland nog een strafbal te geven, maar de scheidsrechter besloot anders. Hij gaf een strafcorner, waaruit de gelijkmaker van Lukas Windfeder viel.

Bekijk in de carrousel de reacties van Pirmin Blaak en zijn vervanger Maurits Visser:

Blaak toonde zich schuldbewust na afloop van de wedstrijd. "We stonden redelijk in de verdrukking. Zij wilden de bal snel nemen en ik tik de bal weg. Superdom van mij", erkende de doelman. "Je benadeelt je team. Alles valt als een kaartenhuis in elkaar. We hadden echt wel meer verdiend, want we hebben een hele goede wedstrijd gespeeld als team."

De ploeg van bondscoach Max Caldas sluit dinsdagavond de groepsfase van het EK af met een wedstrijd tegen Wales.