NOS Voetbal

De Boer: 'Als je naar kwaliteiten spelers kijkt, is dit een uitstekend systeem'

Maakt De Boer zich zorgen na matig duel tegen Schotland? 'Nee hoor, helemaal niet'

Onwennig, pover, teleurstellend; het Nederlands elftal had gehoopt de voorbereiding op het EK beter te beginnen. In Portugal werd ternauwernood met 2-2 gelijkgespeeld tegen Schotland.

En dat terwijl de eerste EK-wedstrijd al over elf dagen op de rol staat. "Maar we moeten ons niet te veel zorgen maken", vond Memphis Depay, die beide Nederlandse doelpunten voor zijn rekening nam.

De aanvaller erkende dat Oranje niet zijn beste wedstrijd had afgewerkt, maar wees ook op het experimentele karakter van het treffen met de Schotten. Bondscoach Frank de Boer greep de wedstrijd aan om te oefenen met een 5-3-2-systeem. Depay: "Ik had ook nog nooit met Wout Weghorst samengespeeld."

Depay reddende engel met twee goals: 'Niet onze beste wedstrijd'

"De trainer wil ons voorbereiden, zodat we meerdere opties hebben", vervolgde Depay. "We hebben eerder zo gespeeld, tegen Italië. We moeten de vastigheden erin zien te trainen. Als de trainer dat wil oefenen, zijn dit de momenten daarvoor, dit soort wedstrijden."

Eén keer getraind

Ook de trainer weigerde zijn zijn humeur te laten verpesten door de povere vertoning van Oranje. De Boer: "We hebben dit systeem één keer echt goed getraind, dus je kan niet verwachten dat je direct de sterren van de hemel speelt."

"Maar dat het beter kan en moet, lijkt me duidelijk", vervolgde de bondscoach. "We hadden wel wat goede momenten, maar te weinig."

Bondscoach Frank de Boer maakt zich geen zorgen

"Als je naar de kwaliteiten van de spelers kijkt, is dit een uitstekend systeem. Wie er in hun kracht komen? Weghorst, Memphis, Dumfries... Heel veel jongens. Stefan de Vrij doet niet anders bij Internazionale."

De Ligt onwennig

Iemand die zeker níét in zijn kracht kwam, was Matthijs de Ligt. De centrumverdediger groeide op met 4-3-3, het systeem dat hij ook bij zijn huidige club Juventus speelt.

Tegen Schotland vond hij zichzelf plots terug in een driemansdefensie. En dan ook nog eens op links, waar hij normaliter rechts in het centrum opereert.

"Voor mij was het wel een omslag", erkende De Ligt, die heel voorzichtig liet doorschemeren dat zijn voorkeur uitgaat naar het oude vertrouwde 4-3-3. "Dit is voor mij wel een kans om te leren en een betere speler te worden, maar je wilt op het EK een resultaat boeken en daar moet alles voor wijken. Je zult het juiste systeem moeten kiezen."

Bekijk hieronder de reacties van De Ligt en Wout Weghorst.

Die keuze is aan De Boer. De bondscoach benadrukte dat hij nog geen knoop heeft doorgehakt, maar zei wel ervan overtuigd te zijn dat "we hiermee heel goed kunnen gaan spelen."

"Jongens als Frenkie en Gini (Wijnaldum, red.) zijn pas twee dagen hier, we moeten niet verwachten dat het meteen perfect gaat lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl