OMT tegen eerder versoepelen, wel 28 procent daling besmettingen in week tijd
Zowel in de ziekenhuizen als in de teststraten daalt het aantal mensen met het coronavirus, blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. Maar desondanks is de druk in de ziekenhuizen nog hoog, waarschuwt het instituut.
"Goed nieuws", zegt Susan van den Hof van het RIVM over de dalende besmettingscijfers. Hoewel Nederland nog wel in de top-5 van Europa zit als het gaat om het aantal positieve tests op 100.000 inwoners.
Het Outbreak Manament Team (OMT) heeft dan ook geadviseerd om de volgende stap in de versoepelingen niet eerder te zetten dan woensdag 9 juni. Het kabinet overweegt dit al op zaterdag 5 juni te doen, maar het OMT wil eerst kijken wat de effecten zijn van eerdere versoepelingen. In het laatste OMT-advies zeggen de corona-adviseurs van het kabinet dat ze een "aanzienlijke stijging" van het aantal infecties verwachten en een stijging van het aantal ziekenhuisopnames als stap 3 eerder wordt genomen.
Het OMT wijst er in dit verband op dat ook de scholen binnenkort volledig opengaan. De experts kijken dan met name naar extra besmettingen bij jongeren, die zelf niet erg ziek worden, maar wel volwassenen kunnen besmetten die nog niet gevaccineerd zijn.
25.000 besmettingen
De afgelopen week daalde het aantal nieuwe ziekenhuisopnames met 30 procent: in totaal werden er in de afgelopen zeven dagen 863 coronapatiënten opgenomen. Op de intensive care ging het om 162 nieuwe patiënten, een daling van 26 procent, blijkt uit cijfers van het LCPS.
Het aantal positief geteste personen ging met met 28 procent naar beneden ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. In totaal werden in de voorbije week 25.000 besmettingen geregistreerd, tegenover 35.000 in de voorafgaande week.
De afgelopen kalenderweek lieten ook opnieuw minder mensen zich testen namelijk circa 240.000 mensen. Dat is een afname van 12 procent.
Omdat het aantal positieve coronagevallen harder daalde dan het aantal afgenomen tests, is ook het percentage positieve tests gedaald. De afgelopen week was 10,4 procent van de afgenomen GGD-tests positief, tegen 12,2 procent een week eerder.
De daling van de besmettingen is terug te zien in alle leeftijdsgroepen. De 18- tot 24-jarigen blijven de groep met de meeste infecties.
In de strijd tegen het virus zijn inmiddels ruim 8,5 miljoen prikken gezet, berekent het ministerie van Volksgezondheid. Gisteren zijn naar schatting 85.000 prikken gezet; minder dan gemiddeld. De afgelopen week werden circa 135.000 prikken per dag gezet, iets minder dan gemiddeld.
Reproductiegetal 0.82
Het laatst bekende reproductiegetal ligt weer ruim onder de 1. Op 10 mei werd het R-getal berekend op 0.82, tegen op 0,89 een week eerder. Dat betekent dat 100 besmettelijke mensen 82 anderen infecteren en de epidemie in kracht afneemt.