Dolle vreugde bij Brentford na de 3-1 van Marcus Forss
NOS VoetbalAangepast

Brentford klopt Groenevelds Bournemouth en treft oude bekende Swansea op Wembley

Brentford is een stap dichter bij een historische promotie naar de Premier League gekomen. In de halve finale van de play-offs om een ticket voor de hoogste divisie werd Bournemouth, de ploeg van Arnaut Danjuma Groeneveld, door Brentford uitgeschakeld.

Bournemouth had de eerste wedstrijd met 1-0 gewonnen door een goal van Groeneveld. In de return scoorde de Nederlander opnieuw, maar was Brentford toch met 3-1 te sterk.

In de finale stuit Brentford op Swansea City, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Barnsley. Dat volstond voor de ploeg uit Wales na de 1-0 in de eerste wedstrijd. Swansea City kan aanstaande zaterdag dus revanche nemen voor het vorige seizoen. Toen was Brentford in de halve eindstrijd van de play-offs nog te sterk.

Weer een goal van Groeneveld

Het begon allemaal nog zo goed voor Bournemouth: al na zes minuten stormde clubtopscorer Groeneveld na een razendsnelle counter en zwak verdedigen bij Brentford alleen op doel af en hij scoorde beheerst.

Arnaut Danjuma Groeneveld juicht na zijn openingsgoal, die niet voldoende bleek te zijn

Maar al snel werden de vooruitzichten voor The Cherries een stuk somberder. Na een kwartier kwam Brentford op gelijke hoogte door een strafschop van Ivan Toney, na een discutabele handsbal.

Na een klein half uur moest Bournemouth met tien man verder. Chris Mephan, oud-speler van Brentford, verspeelde de bal en bracht vervolgens vallend de doorgebroken Bryan Mbeumo ten val: rode kaart.

Brentford draait wedstrijd om

Brentford rook bloed en ging op jacht naar meer goals. Die vielen na rust: in de 50ste minuut krulde Vitaly Janelt van afstand de 2-1 binnen. Aangezien uitdoelpunten in de play-offs van het Championship geen extra status hebben, was de stand over twee duels op dat moment exact gelijk.

Bournemouth kwam er niet meer uit en tien minuten voor tijd tikte de Fin Marcus Forss bij de eerste paal knap de 3-1 binnen.

Brentford speelde nog nooit eerder in de Premier League. Al tien keer bereikten the Bees de play-offs, maar nooit boekten ze succes. Vorig seizoen verloor Brentford de finale op Wembley van Fulham met 2-1 na verlenging.

Tien jaar na de vorige promotie krijgt Swansea weer een kans

Tien jaar geleden bereikte Swansea City voor het eerst (en voor het laatst) de finale om een plek in de Premier League op Wembley. De droom van de ploeg uit Wales - met Dorus de Vries in het doel, Brendan Rodgers als coach en de Haagse behangkoning John van Zweden als mede-eigenaar - kwam uit na een 4-2 zege op Reading.

Na zeven seizoenen op het hoogste niveau degradeerde Swansea in 2018 naar het Championship. In het eerste jaar eindigde Swansea als tiende, vorig jaar werd de club zesde en struikelde in de play-offs over Brentford. Dit jaar werd Swansea vierde.

Voor het eerst dit seizoen waren 3.000 toeschouwers welkom bij Swansea City.

Dat tegenstander Barnsley het tot de pay-offs schopte, mag een klein wonder heten. De club die in 134 jaar een seizoen (1997/98) op het hoogste niveau speelde, was vorig jaar nog de nummer 21 van het Championship en had lijfsbehoud ook nog te danken aan de straf die concurrent Wigan Athletic kreeg wegens financieel wanbeheer.

Na de 1-0 in de eerste wedstrijd leek Barnsley kansloos toen Matt Grimes in de eerste helft met een fraaie krul Swansea op 1-0 bracht. Na rust schoof Cauley Woodrow uit een spaarzame counter van Barnsley de 1-1 in het doel, waarna het publiek in Swansea nog een paar angstige minuten tegemoet ging.

Barnsley kwam echter kwaliteit tekort om Swansea echt aan het wankelen te brengen.

Matt Grimes en André Ayew vieren de 1-0 voor Swansea City tegen Barnsley.

Voor Barnsley-trainer Valérien Ismaël - vorig jaar met LASK Linz nog te sterk voor PSV en AZ in de Europa League - eindigt de dag in mineur. Behalve de kater van de eigen play-offs zag de Fransman namelijk ook zijn oude club Werder Bremen degraderen.

Ismaël was in 2003 als verdediger een van de steunpilaren van het Bremense team dat destijds voor het eerst en voor het laatst de Duitse dubbel greep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl