Vergeer twijfelt niet aan Spelen: 'Berichten die wij ontvangen, zijn niet wankel'
Of de Paralympische Spelen doorgaan, daar twijfelt chef de mission Esther Vergeer 99 dagen voor het ontsteken van de vlam eigenlijk niet aan. Maar de manier waarop, hoe die Spelen er in coronatijd precies uit gaan zien, daar zit voor Vergeer nog wel onzekerheid.
"Ik ben met Pieter (van den Hoogenband, chef de mission van de olympische ploeg, red.) en Maurits (Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF) continu kritische vragen aan het stellen. Op wat voor manier worden ze georganiseerd, hoe veilig gaat het zijn voor onze atleten en wat voor maatregelen zouden we dan zelf nog moeten nemen om het zo veilig mogelijk te maken?"
Playbook voor veilige Spelen
Het zijn vragen die het Internationaal Olympisch Comité met zogeheten playbooks wil beantwoorden, handboeken die veilige Spelen moeten garanderen. Daarin spelen vaccinaties vooralsnog geen hoofdrol, maar het gegeven dat de Nederlandse equipe gevaccineerd naar Japan afreist "zal wel heel veel schelen", zegt Vergeer, als chef de mission verantwoordelijk voor de Nederlandse sporters, bij wie ze weinig vrees voor het afgelasten van de Spelen bespeurt.
"De sporters die ik spreek, zijn daar niet heel erg mee bezig. De boodschap die wij proberen over te brengen is: de Spelen gaan door, tot het moment dat Tokio ons vertelt dat ze niet doorgaan. En de berichten die wij vanuit Tokio ontvangen, zijn helemaal niet zo wankel. Wij gaan er, in de omstandigheden die er zijn, het beste van maken."
Ik ben alleen een pionnetje, ik ben 'maar een atleet'.
Para-atlete Fleur Jong, een van de Nederlandse kanshebbers op een medaille, voelt door de aanhoudende onzekerheid wel lichte onrust. Zondag bleek uit een onderzoek van het Japanse persbureau Kyodo dat inmiddels zestig procent van de Japanse bevolking de Spelen niet meer ziet zitten.
"Het is moeilijk omdat je het veel leest, meer we krijgen veel informatie vanuit Maurits en Esther dat het allemaal goed geregeld is. Dat er een coronaprotocol is en dat ze uitgaan van Spelen met corona. Aan die interne berichten die wij krijgen, houd ik me vast."
"Ik ga ervan uit dat ze in Japan, bij het IOC en in Nederland een goede afweging maken", vervolgt Jong. "Ik ben daarin alleen een pionnetje, ik ben 'maar een atleet'. Als de kans zich voordoet en het gaat door, sta ik er absoluut. Maar als het echt niet verantwoord is, zal ik daarmee moeten dealen, linksom of rechtsom."
Vergeer kijkt dan ook met vertrouwen naar de komende maanden, ook als het gaat om de sportieve voorbereiding. "Naar omstandigheden staan we er goed voor. We zijn binnen NOC*NSF hard bezig alles goed te organiseren binnen de opgelegde maatregelen. De nieuwe omstandigheden, om het zo maar te zeggen."
Daarin hebben de atleten het niet slecht voor elkaar. Atletiek is een buitensport en mede daardoor zijn er aardig wat wedstrijden. De paralympische zwemmers en tennissers hebben bijvoorbeeld meer moeite zich te meten met de concurrentie in aanloop naar de Spelen.
"Dat is heel lastig", erkent Vergeer. "Je hebt niet de gewone wedstrijden met de frequentie waarin je je directe concurrenten ontmoet. Dat doet natuurlijk wel wat met je zelfvertrouwen en hoe je straks aan de start staat."
'De meest flexibele gaat het goed doen'
Voor Guido Bonsen, trainer van Jong, is flexibiliteit daarin het toverwoord. "De meest flexibele gaat het goed doen. Maar dat zie je altijd, er zijn altijd wel onzekerheden en je moet niet te veel vastroesten in een patroon. Je moet omgaan met de situatie die er is en je er niet al te druk om maken. Maar dat is een algemene stelregel voor atleten."
Vergeer: "Ik denk dat je als sporter mentaal zo weerbaar mogelijk moet zijn. Je moet vertrouwen hebben in je coach en je team, dat jij er alles aan gedaan hebt om op het beste niveau aan de start te staan. Natuurlijk komen er wel wat meetmomenten, dan moet je zorgen dat je er klaar voor bent."