Teleurstelling bij De Graafschap

Eredivisiedroom De Graafschap nu echt voorbij; Roda, NAC en NEC gaan door

Na de deceptie van het weggeven van de tweede plaats in de Keuken Kampioen Divisie en daaraan gekoppelde rechtstreekse promotie naar de eredivisie is er nu de genadeklap voor De Graafschap.

De Superboeren verloren in de eerste ronde van de play-offs om een plaats in de eredivisie in eigen huis met 3-2 van Roda JC Kerkrade, nadat ze lange tijd met 2-1 voorstonden.

Al snel kwam Roda in Doetinchem op voorsprong. Na zwak terugkoppen van Daryl van Mieghem trof Dylan Vente doel. Enkele minuten later maakte Van Mieghem zijn fout goed door uit een pass van Roland Baas te scoren. Ted van de Pavert kopte de 2-1 ruststand op het bord.

Roda JC viert het bereiken van de volgende ronde

De Graafschap, dat dit seizoen Roda uit (1-3) en thuis (4-1) had verslagen, was kort na de rust bij een scrimmage dicht bij 3-1, maar kreeg daarna amper kansen. Aan de overkant scoorde Tijmen Goppel met een volley plots de 2-2.

Daarna was De Graafschap de kluts kwijt. Na geschutter van Elmo Lieftink ging Roda - opnieuw via Goppel - er met de winst vandoor.

NAC en NEC moeiteloos verder

NAC Breda plaatste zich probleemloos voor de halve finales van de play-offs. De Brabanders wonnen thuis met 4-1 van mede-eerstedivisionist FC Volendam.

Eerder dit seizoen won NAC in Breda met 3-0 en verloor het in Volendam met 2-1. Nu kwam het na een halfuur op 1-0 door Kaj de Rooij, die op aangeven van Robin Schouten bij de tweede paal raak volleyde.

Lewis Fiorini viert zijn goal

NAC-doelman Nick Olij hield Samuele Mulattieri en Boy Deul van de 1-1 af en kort na rust scoorde Moise Adiléhou uit een corner. Na een uur kon Lewis Fiorini het halve veld oversteken en de 3-0 binnen schuiven.

Na Mulattieri's 3-1 (hij schoot raak uit de draai) maakte Michaël Maria er 4-1 van. In blessuretijd keerde Olij nog een Volendamse strafschop van Feyenoord-huurling Francesco Antonucci.

NEC versloeg Almere City FC met 4-0 in Almere. Na een door Jordy Bruijn gemiste strafschop scoorde Jonathan Okita, maakte Bruijn zijn fout goed met de 2-0 en voerden Javier Vet en Jonathan Okita de score op.

Javier Vet viert de 3-0 voor NEC

NEC en Roda JC nemen het donderdag in de halve finales tegen elkaar op in Nijmegen. NAC treft de nummer zestien van de eredivisie, FC Emmen, Willem II of (in theorie) RKC Waalwijk. De winnaar van de finale op zondag 23 mei promoveert naar de eredivisie.