Dortmund verpest afscheid trainer Nagelsmann en pakt Duitse beker

Haaland verpest met Dortmund afscheid Nagelsmann bij Leipzig

Borussia Dortmund heeft voor de vijfde keer in de clubhistorie beslag gelegd op de DFB-Pokal. RB Leipzig betaalde in Berlijn de tol voor een zwakke eerste helft en werd met 4-1 verslagen.

De nederlaag was een hard gelag voor Julian Nagelsmann, die had gehoopt na twee jaar met een prijs afscheid te nemen van Leipzig. De 33-jarige oefenmeester staat komend seizoen aan het roer bij Bayern München.

Voor rust strafte Dortmund fouten van Leipzig genadeloos af. Na balverlies van Kevin Kampl op het middenveld werd Sancho in stelling gebracht. De Engelsman kreeg ruimte om uit te halen en passeerde doelman Péter Gulácsi.

De vroege 1-0, na vijf minuten, kreeg na bijna een halfuur een vervolg. Leipzig verkwanselde een ingooi, Dortmund schakelde razendsnel om en vervolgens troefde Haaland zijn bewaker Dayot Upamecano kinderlijk eenvoudig af: 2-0.

Sancho kreeg het pal voor het rustsignaal nogmaals op zijn heupen en schoot op aangeven van Marco Reus raak. Volgens de assistent-scheidsrechter stond Reus buitenspel, maar de VAR corrigeerde die beslissing.

Leipzig, in 2019 ook verliezend bekerfinalist, toonde in de tweede helft een ander gezicht. Invallers Christopher Nkunku (lat) en Yussuf Poulsen (naast) kregen al snel kansen om het duel nieuw leven in te blazen, maar het zat niet mee.

Erling Haaland is blij

De voor rust aangerichte schade kon niet meer gerepareerd worden, al zorgde Dani Olmo twintig minuten voor tijd nog wel voor de 3-1. De druk op het doel van Dortmund nam alsmaar toe, maar echt spannend werd het niet meer. Vlak voor tijd bepaalde Haaland de eindstand met een gelukje op 4-1.

Voor Dortmund is het de vijfde bekerwinst in de geschiedenis. Eerder werd de DFB-Pokal in 1965, 1989, 2012 en 2017 veroverd. Leipzig wacht nog op zijn eerste hoofdprijs.