Nationaal herstel is prioriteit, zegt Britse koningin in parlement
Koningin Elizabeth heeft bij de opening van het Britse parlementaire jaar gezegd dat een nationaal herstel van de coronapandemie de belangrijkste prioriteit is van de Britse regering. In het House of Lords las Elizabeth de plannen van de regering-Johnson voor het komende jaar voor.
De opening van het parlementaire jaar is in Groot-Brittannië normaal gesproken een grote ceremoniële plechtigheid, maar was nu vanwege corona sober. Zo kwam de Britse vorstin niet in een koets naar het parlement, maar in een auto en droeg ze geen hermelijnen mantel en kroon, maar een alledaagse jurk.
Het was voor het eerst dat de 95-jarige vorstin weer een belangrijke taak als staatshoofd uitvoerde sinds de dood van haar echtgenoot Philip, op 9 april. Sinds zijn overlijden heeft ze Windsor Castle nauwelijks verlaten. Vandaag werd ze begeleid door haar zoon Charles en zijn vrouw Camilla.
Werken aan verandering
In haar toespraak zei Elizabeth dat haar regering in alle delen van het land banen, bedrijven en economische groei wil ondersteunen en de gevolgen van de pandemie voor openbare diensten wil aanpakken.
De Conservatieve Partij van Boris Johnson won ruim anderhalf jaar geleden de verkiezingen met de belofte van verandering, maar door de coronapandemie is daar nog weinig van terechtgekomen. Maar "de crisis heeft op geen enkele manier het verlangen van de regering naar verandering verminderd", zei Elizabeth.
Nu het coronavirus bij de Britten grotendeels bedwongen lijkt, hoopt Johnson zijn 'nivellerings'-agenda nieuw leven in te blazen.
Brexit-beloften
Zo wil hij de voordelen van de brexit tonen en bijvoorbeeld zijn belofte van investeringen in de gezondheidszorg inlossen. Hij wil de regels rond staatssteun en aanbestedingen stroomlijnen, zodat noodlijdende bedrijven sneller geld kunnen krijgen.
Johnson wil ook het onderwijs hervormen om volwassenen toegang te geven tot levenslang leren, wat zijn regering ziet als sleutel tot hervorming van de Britse beroepsbevolking.
Wat klimaatverandering betreft, herhaalde zijn regering de toezegging om tegen 2050 netto nul CO2-uitstoot te bereiken. Johnson hoopt dat dat andere landen zal aansporen tot strengere emissiedoelstellingen, vóór de VN-klimaattop in november in Schotland.