Twee eigen goals helpen tien Ajacieden langs tien Feyenoorders (0-3)

Twee knullige eigen goals, een gemiste strafschop en twee rode kaarten. Het is de beknopte samenvatting van de desondanks weinig enerverende Klassieker, zondagmiddag in de Kuip tussen Ajax en Feyenoord.

Met de landskampioen uit Amsterdam als uiteindelijke winnaar: 0-3.

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Ajax

Naast de twee eigen doelpunten, van Marcos Senesi en Ridgeciano Haps, zag Feyenoord een doelpunt worden afgekeurd en miste Leroy Fer een strafschop. Edson Álvarez (Ajax) en Tyrell Malacia (Feyenoord) moesten met rood inrukken.

Voor de Rotterdammers waren de druiven extra zuur; de ploeg wilde zich revancheren van de pijnlijke nederlaag tegen ADO Den Haag van vorige week en in de strijd om plaats vier, die na het seizoen recht geeft op de voorrondes van de Conference League, inlopen op Vitesse, dat vrijdag had verloren.

25 vervelende Rotterdamse minuten

Nadat de Klassieker weifelend was begonnen, noteerde Feyenoord de eerste grote kans via João Teixeira. De Portugees verving Jens Toornstra, die net als Steven Berghuis was geschorst, maar maaide in kansrijke positie over de bal. Ook Bryan Linssen lukte het daarop niet te scoren.

Daarna kwam Ajax beter in de wedstrijd. Het leidde na een snelle aanval tot de eerste Amsterdamse kans, voor Noussair Mazraoui, en vervolgens in de 21ste minuut tot het openingsdoelpunt, een zeer knullige eigen goal nota bene.

Feyenoord-verdediger Eric Botteghin werkte de bal weg na een corner, maar schoot in zijn poging daartoe de bal per ongeluk tegen het been van zijn kompaan Senesi aan. Via dat been rolde de bal in het doel.

Senesi (achter doelman Bijlow) werkt de bal in eigen doel

Zes minuten later dacht Feyenoord de stand weer gelijk te trekken via Róbert Bozeník, die opnieuw in de basis mocht beginnen en bij zijn eerste kans direct scherp was, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

Scrimmage

De eerste helft werd door beide ploegen in een te laag tempo afgewerkt. De scrimmage die vlak voor rust ontstond en het verloop van het duel flink zou bepalen, was dan ook een van de weinige uitschieters.

Ajax-speler Álvarez hield de bal op de lijn tegen met zijn arm, waarop hij met rood van het veld moest en Feyenoord een penalty kreeg. De ervaren middenvelder Fer nam zijn verantwoordelijkheid, maar schoot de bal matig in. Maarten Stekelenburg redde in de rechterhoek.

• ANP
    Feyenoord (Fer) baalt, Ajax juicht om de gemiste strafschop
    Ajax-doelman Stekelenburg onderweg de penalty van Feyenoorder Fer te keren
  • ANP
    Edson Álvarez kijkt van net onder de iconische spelerstunnel van Feyenoord hoe Stekelenburg de penalty stopt

Omdat Ajax met tien man verder moest, kwam Perr Schuurs na rust in het veld voor Mazraoui en middenvelder Mohammed Kudus voor Sébastien Haller. Feyenoord had in de kleedkamer een dosis aanvalsdrift en passie kunnen tanken in de jacht op de gelijkmaker.

10 tegen 10

Maar de in de rust gesmede plannen moesten al na een kwartier worden bijgesteld. Linksback Malacia greep, met geel op zak, Ajax-vleugelspeler Antony vast en moest inrukken. Daarna wisselde Advocaat bij een 1-0 achterstand spits Bozeník, die even daarvoor nog een kopkansje miste, voor linkerverdediger Haps.

Kort daarna vervloog ook de laatste hoop van Feyenoord, na opnieuw een eigen treffer. Dusan Tadic speelde met een knap passje de opgekomen linksback Devyne Rensch vrij en die zag zijn teruggetrokken voorzet per abuis binnengelopen worden door de net ingevallen Haps.

Bekijk in de carrousel de reacties van Leroy Fer, Ryan Gravenberch, Dick Advocaat en Erik ten Hag.

Tien minuten voor tijd maakte Kudus er nog 0-3 van. Hij veroverde zelf de bal op het middenveld, zette de aanval op en drukte na een combinatie met David Neres en Tadic af.

Alsof het nog niet erger kon voor Feyenoord, moest invaller Lucas Pratto na afloop van het veld worden gedragen met een ogenschijnlijk zware voetblessure.