Shanice van de Sanden wint de Champions League met Olympique Lyonnais in 2020
NOS Voetbal

Voetbalsters krijgen ruim vier keer zoveel prijzengeld in Champions League

Het prijzengeld voor de Champions League van de vrouwen is fors opgehoogd. Komend seizoen is er 24 miljoen euro beschikbaar, ruim vier keer zoveel als er in de huidige jaargang te verdelen is.

De enorme verhoging is mogelijk door een nieuwe opzet van het toernooi. Enkele jaren geleden werd al besloten om een groepsfase in te voeren, wat bij de mannen al sinds 1992 het geval is. Zestien clubs spelen in vier poules, vanaf de kwartfinales worden er knock-outwedstrijden afgewerkt.

Voordeel van deze opzet is dat er vooraf grote sponsors zijn gestrikt voor het hele evenement, waardoor clubs niet meer afhankelijk zijn van een losse verbintenissen met geldschieters die per wedstrijd worden afgesloten.

Nederland tiende

Opvallend is dat 23 procent van de prijzenpot naar niet-deelnemende clubs uit de beste nationale competities van Europa gaat. Op die manier wordt de sport ook in de breedte van een impuls te voorzien. Nederland stond voorafgaand aan dit seizoen tiende op de coëfficiëntenlijst.

Het vrouwenelftal van FC Barcelona

"We laten hiermee zien hoe we de belangen van de sport op de lange termijn behartigen", zegt Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA. "Dankzij deze solidariteitsbetalingen en de verhoogde budgetten komt elke euro die wordt gegenereerd door de Champions League de sport ten goede."

Deelnemende ploegen aan de groepsfase kunnen voortaan 400.000 euro startgeld tegemoetzien.

Zowel PSV als Ajax haalde dit seizoen in de huidige opzet de laatste zestien niet. De vrouwen uit Eindhoven werden uitgeschakeld door het Barcelona van Lieke Martens, Ajax moest het afleggen tegen het Bayern München van Lineth Beerensteyn. Zowel Barcelona als Bayern is nu halvefinalist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl