NOS SportAangepast

Wevers en Visser in toptien meerkampfinale EK turnen, waarop Rusland heerst

De Russische turners Viktorija Listoenova en Nikita Nagornyj hebben in Basel de Europese titels veroverd op de meerkamp. In de finale bij de vrouwen eindigde Lieke Wevers als achtste. Vlak voor Naomi Visser, die knap negende werd.

Turnsters Wevers en Visser knap in toptien in meerkampfinale op EK

In de vrouwenfinale maakte de 15-jarige Listoenova, die in 2019 wereldkampioene bij de junioren werd, haar EK-debuut. Ze werd in de kwalificatie nog tweede achter haar landgenote Angelina Melnikova. Maar waar Listoenova in de finale vier vrijwel vlekkeloze oefeningen turnde, ging Melnikova in de fout op de balk.

Listoenova kwam tot een puntentotaal van 56,731. Melnikova, die in 2019 WK-brons veroverde op de meerkamp, moest genoegen nemen met het zilver (55,432). De bronzen medaille ging naar de Britse Jessica Gadirova.

De Russische turnsters Listoenova (l) en Melnikova (r), goed voor goud en zilver in de meerkampfinale

De toptienklassering van Visser was verrassend. De 19-jarige Nederlandse, die net als Lieke Wevers traint onder de afzwaaiende bondscoach Vincent Wevers, had zich op basis van haar resultaten in de kwalificatie eigenlijk niet geplaatst voor de meerkampfinale.

Visser eindigde woensdag in de voorronde als 25ste en stond eerste reserve. Omdat de Italiaanse Vanessa Ferrari zich terugtrok, mocht Visser alsnog in actie komen in de finale, waarin ze het dus aanzienlijk beter deed.

Naomi Visser tijdens haar balkoefening in de meerkampfinale van de EK turnen

Visser noteerde een puntentotaal van 52,199. Wevers, die zich als elfde had gekwalificeerd, werd achtste met een score van 52,265.

"Ik ben echt supertevreden met vandaag. Het was lang geleden dat ik in een meerkampfinale stond", reageerde Wevers. "Het is niet eenvoudig om die foutloos door te komen. Ik heb hier en daar wat kleine dingen laten liggen, maar ik ben superblij met het niveau. Ik heb nog wel wat upgrades achter de hand, maar dit is er in ieder geval weer."

Vertrouwen voor toestelfinale op balk

Lieke Wevers komt zondag ook nog in actie in de balkfinale op het EK, net als haar zus en olympisch kampioene Sanne Wevers.

"Met balk had ik best wel een wiebel, maar ik redde het om erop te blijven. Ik ben blij dat ik een testmoment heb gehad voor zondag. Dat geeft wat zelfvertrouwen", aldus Wevers, die in 2015 goud won op de balk bij de Europese Spelen.

Bekijk de reacties van Wevers en Visser na de meerkampfinale hieronder:

Twee jaar geleden was Eythora Thorsdottir met de elfde plaats de beste Nederlandse op de meerkamp bij de EK in de Poolse stad Szczecin. Zij ontbrak nu vanwege een blessure.

Schmidt meldt zich af

Casimir Schmidt had zich als enige Nederlandse man geplaatst voor de meerkampfinale, maar hij kwam vrijdag niet in actie. Schmidt meldde zich af omdat hij fysiek en mentaal op was nadat hij donderdag definitief naast een olympisch startbewijs had gegrepen.

In de finale ging het goud én het zilver, net als bij de vrouwen, naar Rusland. Nagornyj stak met kop en schouders boven de rest van het veld uit. De 24-jarige Rus pakte zijn tweede Europese allroundtitel op rij met een totaalscore van 88.032 na vijf onderdelen. Daarmee scoorde hij bijna drie punten hoger dan zijn landgenoot David Beljavskij, die het zilver pakte.

Nagornyj begon op vloer en deed dat op safe: het nieuwe element dat z'n naam draagt, liet hij achterwege. Desondanks nam hij meteen de leiding en die stond hij niet meer af. Ook op ringen, sprong en rek haalde hij de hoogste score. "Dit wordt in Tokio echt de man om te verslaan", zei co-commentator en oud-turner Axel Quist na het machtsvertoon van Nagorny, die ook de regerend wereldkampioen op de meerkamp is.

Bekijk de samenvatting van de mannenfinale hieronder.

Rus Nagornyj oppermachtig in meerkampfinale bij EK turnen

Beljavskij was de beste op voltige en brug, de toestellen waarop hij al eerder olympisch brons (brug), WK-zilver en WK- brons en meerdere EK-medailles won. Ahmet Önder leek lang op weg naar het brons, maar op zijn laatste toestel ging het mis voor de Turk. Hij greep mis bij de Katsina, viel op de grond en eindigde als vierde.

De pas 17-jarige EK-debutant Illia Kovtoen profiteerde door af te sluiten met een foutloze vloeroefening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl