Een MH17-monument in het Dudokpark in Hilversum

Geen aparte zaak voor schadeclaims MH17-nabestaanden

De schadeclaims van nabestaanden van de MH17-ramp zullen worden behandeld tijdens het reguliere proces. Een aparte rechtszaak is niet nodig, heeft de rechtbank beslist.

Bijna 300 nabestaanden eisen smartegeld van de verdachten die terechtstaan voor het neerhalen van het vliegtuig. Het gaat om enkele tienduizenden euro's per persoon. Een totaalbedrag is niet bekendgemaakt, maar het betreft zeker vele miljoenen euro's.

De advocaten van een van de verdachten wilden de vraag om smartegeld buiten de MH17-zaak houden. Zij vinden de afhandeling te ingewikkeld en denken dat het proces daardoor veel vertraging oploopt. De verdediging vroeg de rechtbank vorige week te kiezen voor een aparte procedure.

Maar de rechtbank vindt dat niet nodig, omdat de MH17-zaak toch al omvangrijk is en de schadeclaims het proces niet snel zullen "overschaduwen". Bovendien hebben de nabestaanden gekozen voor vaste bedragen, wat hun vorderingen relatief eenvoudig maakt.

In de chaotische strijd in Oekraïne in 2014 werd MH17 uit de lucht geschoten. In deze special blikken Nieuwsuur en NOS op 3 terug op die gebeurtenis, met een interactief verhaal:

Verder bepaalde de rechtbank dat de verdediging in het MH17-proces een aantal tapgesprekken moet krijgen die nu niet in het dossier zitten. Onlangs bleek Nieuwsuur over een groot aantal gesprekken te beschikken. Deze tapes kunnen volgens de advocaten relevant zijn voor hun cliënt. Het Openbaar Ministerie hoeft van de rechtbank niet op zoek naar al het materiaal, maar moet wel een deel van de audio aanleveren.

Over een maand gaan de rechters zelf kijken bij de MH17-wrakstukken. Die staan opgesteld op vliegbasis Gilze-Rijen. Daar wordt die dag een tijdelijke zittingszaal ingericht.

Vanaf juni wordt de zaak tegen de vier verdachten inhoudelijk behandeld. Het dossier wordt dan in het openbaar besproken. Tegelijkertijd loopt er nog aanvullend onderzoek, maar dat is volgens de rechtbank relatief beperkt.

Nabestaanden komen in september aan het woord. Wanneer het Openbaar Ministerie een strafeis zal uitspreken, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl