Jansen ziet Super League als pressiemiddel: 'Haantjesgevecht over heel veel geld'
Het is oorlog in de voetbalwereld. Europese topclubs tegen de gevestigde instanties. "Een haantjesgevecht over heel veel geld", zegt spelersmakelaar Rob Jansen over de ontwikkeling dat twaalf Europese topclubs hebben aangegeven op korte termijn met een eigen competitie te beginnen los van de nationale en internationale competities. "Spelers verbieden op het EK uit te komen, gaat niet gebeuren'', zegt Jansen.
Jansen loopt al decennia rond in de mondiale voetbalwereld. Hij verwacht dat de aangekondigde Super League vooral een pressiemiddel is om de overkoepelende instanties zo ver te krijgen dat er veel meer geld naar de Europese topclubs gaat. "Het is een oud verhaal, dat niet gaat gebeuren. En spelers schorsen kan ook niet."
Spelersvakbonden
Jansen wijst naar de internationale vakbond FIFPro om mogelijke problemen voor de spelers te voorkomen. "Clubs pretenderen alle rechten van een voetballer te hebben. Dat is niet zo. De betrokken clubs zullen alle contracten met spelers moeten herzien als ze dit plan doorzetten. Dat zie ik niet zo snel gebeuren", aldus Jansen, die tegenwoordig deel uitmaakt van het sport- en entertainment marketingbureau Wasserman. "Hier ligt dus een belangrijke rol voor de spelersvakbonden."
De Nederlandse vakbond VVCS en de overkoepelende internationale instantie FIFPro waren maandag ook negatief over de plannen van de nieuwe Super League en het dreigement van de UEFA daarop om spelers van de betrokken clubs mogelijk te weren van EK en WK. "Het is een machtsspel geworden dat over heel veel geld gaat. De spelers worden hier duidelijk de dupe van. Het wordt over hun ruggen uitgevochten", zegt Evgeniy Levchenko, voorzitter van de VVCS.
Levchenko: "Met zo'n 'gesloten' systeem als in de Super League wordt de essentie van het voetbal en de sport kapot gemaakt. Voor veel spelers is het een droom om op het hoogste niveau uit te komen, momenteel de Champions League. Die droom valt hiermee weg. De clubs hebben dit niet zomaar bedacht en naar buiten gebracht, ze wisten dat er grote consequenties aan vast zouden hangen. Er zit heel veel hebzucht achter. Geld speelt hierin een heel belangrijke rol. Ik voorspel dat er heel wat rechtszaken aan gaan komen."
Eigendom
"Spelers blijven op deze manier gezien worden als volledig eigendom van een club. We zullen ons krachtig verzetten tegen eventuele maatregelen van alle betrokkenen die de rechten van spelers belemmeren, ook in geval van uitsluiting van de nationale teams", reageerde de internationale spelersvakbond FIFPro. "Voor ons is dit onacceptabel, en ook voor de 64 aangesloten nationale vakbonden. We vertegenwoordigen wel 60.000 spelers."
Jansen spreekt van macho-taalgebruik in de voetbalwereld. Van de clubs en van de UEFA. "Hier zijn ego-mannetjes bezig met de verdeling van het grote geld."
Aleksander Ceferin, voorzitter van de Europese voetbalbond, wil spelers die meedoen aan de Super League weren van het EK en WK.