Prins Philip bijgezet na sobere uitvaartceremonie
Onder begeleiding van militaire bands en met een koninklijke processie heeft het Verenigd Koninkrijk afscheid genomen van prins Philip. In de Sint-George-kapel van Windsor Castle vond een sobere uitvaartceremonie plaats.
De echtgenoot van koningin Elizabeth overleed op 9 april op 99-jarige leeftijd. Hij is bijgezet in de crypte onder de kapel. Na het overlijden van koningin Elizabeth wordt hij samen met haar bijgezet in de kleine King George VI Memorial Chapel bij Windsor Castle. Daar liggen de ouders en de zus van Elizabeth ook.
Bekijk hier een samenvatting van de plechtigheden:
De plechtigheid vond plaats uit het zicht van het grote publiek maar was wel in zijn geheel op televisie te volgen. Voorafgaand aan de dienst werd de kist met het lichaam van de prins in een mede door hemzelf ontworpen groene Land Rover van de Inner Hall van het kasteel naar de kapel gebracht.
Achter de kist liepen zijn zoon kroonprins Charles en zijn dochter Anne. Daarachter onder anderen de prinsen William en Harry. Helemaal achteraan reed de koningin in haar Bentley.
De sobere ceremonie in de kapel begon met een minuut stilte in het hele Verenigd Koninkrijk. Daarna werd de kist naar binnen gebracht. De aartsbisschop van de Anglicaanse kerk, Justin Welby, ging voorop met daarachter Prins Charles en drie van prins Philips kleinkinderen. Dat gebeurde onder begeleiding van zang van een vierkoppig koor. Vanwege de coronamaatregelen zong dat koor in een andere zaal.
Aan het einde van de dienst liepen prins William en prins Harry gezamenlijk al pratend naar buiten. Het was de eerste keer in een jaar tijd dat de twee broers elkaar zagen. De relatie tussen Harry en William is al een tijd niet goed. In een interview met Oprah Winfrey vertelden Harry en zijn vrouw Meghan dat zij zich niet gesteund voelden door William.
Koningin zat alleen
In totaal waren dertig genodigden voor de ceremonie in de kapel, allen directe familieleden van de prins en de koningin. De vrouw van prins Harry, Meghan, was niet aanwezig. Omdat zij hoogzwanger is, bleef ze thuis in de VS op advies van haar artsen. Alle aanwezigen droegen een mondkapje en zaten bij hun eigen gezin in de kapel, op twee meter afstand van andere gezinnen.
Dat betekende dat de koningin in haar eentje zat. "Haar bubbel was nou eenmaal alleen met prins Philip", zegt oud-correspondent Suse van Kleef.
Bekijk hier de ceremonie in foto's:
Er waren maar enkele honderden bezoekers in de buurt van het kasteel. De politie had opgeroepen om vooral niet naar de ceremonie te komen vanwege corona. "Daar hebben veel mensen gehoor aan gegeven", zegt correspondent Tim de Wit. "Normaal gesproken zouden hier tienduizenden mensen bij aanwezig zijn." Eerder op de dag werden er nog bloemen gelegd bij het kasteel en bij Buckingham Palace in Londen.
De mensen die wel waren afgereisd konden waarschijnlijk helemaal niets zien van de plechtigheden. "Alles vond binnen plaats", zegt De Wit. "Het was echt een tv-evenement."
Tegen het einde van de minuut stilte begon een naakte vrouw hard te schreeuwen. Ze riep onder meer: "red de planeet". De politie had haar snel onder controle en voerde haar af.
Steunpilaar van de koningin
Prins Philip werd in 1921 op Korfoe geboren als prins Filips van Griekenland en Denemarken. Zijn ouders hoorden tot de hoge adel van Europa en waren aan talloze vorstenhuizen verbonden.
Hij werd gezien als een belangrijke steunpilaar van de Britse monarchie. Met een huwelijk met de koningin van meer dan 73 jaar is hij de langst dienend prins-gemaal ooit van het Britse Rijk.
Bekijk hier een terugblik op het leven van prins Philip: