Billie Jean King Cup: Schuurs en Rus bezorgen Oranje zege op China

Schuurs en Rus halen winst voor Oranje binnen in dubbelspel BJK Cup

Met een overtuigende 6-1, 6-4 zege op YiFan Xu en Shuai Zhang hebben Arantxa Rus en Demi Schuurs Nederland naar een 3-2 zege op China geleid in de play-offs van de Billie Jean King Cup (voorheen de Fed Cup). Ze versloegen in Den Bosch het Chinese duo met 6-1, 6-4.

Oranje kwam in de confrontatie met China terug van een 2-1 achterstand. Als winnaar mag Nederland nu kwalificatieduels voor de finaleronde in 2022 gaan spelen. Daar is Paul Haarhuis niet meer bij. Het duel met China betekende het afscheid van de captain.

De voormalig tennisprof nam in 2014 het Fed Cup-stokje over van Manon Bollegraf. "Ik heb heel veel moois meegemaakt", zei Haarhuis na afloop. "Hun passie (van de speelsters, red.) voor de sport en hun toewijding om beschikbaar te zijn voor het tennis blijven me bij. Dat is niet vanzelfsprekend. Daar moeten we ze voor bedanken."

Kijk hieronder naar de reactie van Paul Haarhuis:

Haarhuis na zege bij afscheid: 'Heel veel moois meegemaakt'

De harde slagen vanaf de baseline van Rus en het sterke netspel van Schuurs bleken in het beslissende dubbelspel een gouden combinatie.

Met name in de eerste set werd het Chinese duo compleet van de baan geveegd. Zhang en Xu kwamen in de tweede set nog op 3-1, maar verder liet Oranje het niet komen. "We waren vanaf het begin scherp", zei Rus na afloop.

Opgave Wang helpt Rus

Rus (WTA-83) kwam er in de laatste enkelspelpartij aanvankelijk niet aan te pas tegen Wang Xinyu (WTA-146), die met prachtig agressief spel wist te domineren. Rus slaagde er echter steeds beter in het spel van Wang te ontregelen en won mede dankzij vijf games op rij toch de set.

Rus profiteert van opgave Wang; Nederland naast China

Wang verstapte zich echter in set twee op 3-3 en gaf een game later op met een bovenbeenblessure. Rus won de wedstrijd daarmee met met 6-3, 4-3 en bracht Nederland op gelijke hoogte met China.

Bertens haakt geblesseerd af

Eerder op zaterdag verloor Lesley Pattinama-Kerkhove haar enkelpartij van Wang Xiyu. De Chinese was in drie sets (6-3, 5-7, 6-4) te sterk voor de Nederlandse en zette haar land daarmee op een 2-1 voorsprong.

Pattinama in drie sets onderuit, Oranje op achterstand in Billie Jean King Cup

Pattinama verving Kiki Bertens, die te veel last had van haar achillespeesblessure en het enkelspel aan zich voorbij liet gaan. "Dan is het beter om een frisse Lesley op te stellen", erkende Bertens op dag twee van het Billie Jean King Cup-duel met China.

Kijk hieronder naar de reactie van Bertens na de 3-2 zege.

Bertens deed niet mee, maar 'supertrots op dit team'

De vervangster van Bertens begon stroef aan het duel met Wang, die 134ste staat op de wereldranglijst. De Nederlandse nummer 179 van de wereld had moeite haar servicegames te behouden en kon tot het einde van de tweede set geen vat krijgen op de service van de Chinese, die vrijdag Arantxa Rus al versloeg.

Blessurebehandeling Wang

Pattinama-Kerkhove werd in haar tweede servicegame al gebroken door de Chinese. Wang moest halverwege de eerste set een blessurebehandeling ondergaan aan haar enkel, maar haar spel bleef onverminderd goed. Ze gaf de break voorsprong niet meer uit handen en won de eerste set met 6-3.

Blessurebehandeling bij tennisster Wang Xiyu

Wang startte ook in de tweede set sterk en brak Pattinama-Kerkhove al in de eerste game. De 29-jarige Nederlandse behield in het vervolg wel haar servicegames en bracht de spanning terug door Wang te breken toen de Chinese voor de wedstrijd serveerde. Pattinama-Kerkhove drukte direct door, brak Wang nog een keer en won de set met 7-5.

In de derde set was het Pattinama-Kerkhove die de eerste break pakte, maar een game later leverde ze haar service in en ging de set weer gelijk op. Op 4-4 plaatste Wang de beslissende break, waarna ze de wedstrijd uit serveerde: 6-4.

Kijk hieronder na de reactie van Pattinama-Kerkhove na haar verloren partij.

Pattinama-Kerkhove na verlies in Billie Jean King Cup: 'Alles aan gedaan'

Door de blessure van Bertens had Haarhuis de keus om Schuurs te koppelen aan Pattinama-Kerkhove of aan Rus. De keuze viel op laatstgenoemde.

"Bij die beslissing bleek hoe hecht ons team is", aldus Schuurs. "Lesley gaf zelf aan dat Arantxa misschien beter zou kunnen spelen omdat de tegenstander zo en zo speelt."

Rus: "Het is superleuk om in teamverband te spelen en helemaal na zo'n overwinning.".