Bertens zet Nederland op voorsprong tegen China na simpele zege Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nederland staat na de eerste dag in de play-offs van de Billie Jean King Cup (voorheen Fed Cup) op gelijke hoogte met China (1-1).

Kopvrouw Kiki Bertens begon de interland in Den Bosch met een simpele zege op de matig spelende Wang Xinyu (6-2, 6-0). Arantxa Rus was daarna te wisselvallig tegen Wang Xiyu: 1-6. 6-4, 2-6.

De winnaar van de interland mag kwalificatieduels voor de finaleronde in 2022 gaan spelen.

Bertens tankt vertrouwen

Bertens maakte begin maart haar rentree na een achillespeesoperatie, maar won in drie partijen slechts tien games.

Tegen Wang Xinyu, de nummer 146 van de wereld, kon ze aan haar zelfvertrouwen werken. Het spel van Bertens was nog wisselvallig, maar naarmate de partij vorderde liet ze steeds beter tennis zien.

Bekijk hieronder in de carrousel de reacties van Bertens en captain Paul Haarhuis en een voorbeschouwing op de Billie Jean King Cup.

"Het zijn zware maanden geweest, dus ik ben blij dat mijn eerste winstpartij in het enkelspel binnen is", vertelde Bertens, die naar eigen zeggen de druk van het moeten winnen wel voelde.

"Je weet dat je de wedstrijd voor het team moet winnen, vooral als het op mijn favoriete ondergrond gravel is. Ik ben blij dat het gelukt is."

Weinig hinder

Bertens ondervond weinig hinder meer van haar achillespees, waaraan ze in het najaar van 2020 werd geopereerd. "Hier en daar voelde ik het nog wel, vooral bij het afzetten met serveren. De spier heeft het verder goed gehouden."

Rus verliest in drie sets van Wang Xiyu; China komt langszij bij Oranje Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Rus had in de tweede partij van de dag veel moeite met het hoge tempo van Wang Xiyu. De Chinese nummer 134 van de wereld speelde daardoor ook wisselvallig, maar sloeg op de beslissende momenten wel toe.

De nummer 83 van de wereld trof Wang voor de vierde keer in ruim vier maanden, waarbij de Chinese twee van de drie voorgaande duels had gewonnen.

Wankele game

Rus begon de derde set nog met een break, maar werd direct in een wankele game (twee dubbele fouten en een voetfout) terug gebroken en liep daarna achter de feiten aan.

Bekijk de reactie van Arantxa Rus hieronder.

Rus na nieuwe nederlaag tegen lager geplaatste Chinese: 'Ze deed het erg goed'

STER reclame