Koninklijke uitvaart met 30 aanwezigen: dit is het afscheid van prins Philip
Prins Philip blijkt zijn eigen begrafenis tot in de kleinste details zelf te hebben voorbereid. Of het nu de speciale Land Rover is waarop zijn kist de Sint George-kapel zal inrijden, welke persoonlijke medailles en ordes er op het altaar zullen liggen of de muziek die ten gehore wordt gebracht, de prins heeft op voorhand heel duidelijk zijn stempel willen drukken.
Wie zijn er uitgenodigd?
Vanwege de coronamaatregelen zijn er slechts dertig mensen aanwezig bij de uitvaart. De dertig gasten bestaan voornamelijk uit de directe familie van de prins. Zijn vier kinderen, zijn kleinkinderen en ook enkele leden van zijn eigen Mountbatten-familie. Onder wie drie Duitsers, die speciaal voor de begrafenis de afgelopen week in quarantaine zijn gegaan in Groot-Brittannië. Evenals prins Harry, die vanuit Californië is overgekomen. Zijn vrouw Meghan is er niet; zij is hoogzwanger en kreeg daardoor het medisch advies niet te vliegen. Achterkleinkinderen zijn niet uitgenodigd. Ook premier Boris Johnson is er niet bij; hij heeft zijn uitnodiging afgestaan zodat er nog een extra familielid bij de dienst aanwezig kon zijn.
Het drastisch inkorten van de gastenlijst zal geen eenvoudige opgave zijn geweest voor de koningin. Volgens The Times was er voor corona al een voorlopige gastenlijst opgesteld met zo'n 800 genodigden.
Waar vindt de uitvaart plaats?
De dienst zal plaatshebben in de Sint-George-kapel op het terrein van Windsor Castle. De prins heeft de gehele coronapandemie met koningin Elizabeth doorgebracht in Windsor en is daar vorige week vrijdag ook overleden. Het echtpaar, dat in 1947 trouwde, heeft ontzettend veel tijd doorgebracht in Windsor, een plek die ze als hun echte woonadres beschouwden. Buckingham Palace was meer het werkpaleis.
De kapel, waar in 2018 Harry en Meghan zijn getrouwd, is de laatste rustplaats van tien voormalig Britse koningen of koninginnen. Ook de urn van prinses Margaret, de zus van de koningin, staat er. De prins zal uiteindelijk worden bijgezet in de koninklijke graftombe, onder de kapel.
De aartsbisschop van de Anglicaanse kerk, Justin Welby, zal de genodigden welkom heten, begeleid met een militaire erehaag en de speciale doedelzakspelers van de Britse marine. Gevolgd door het Britse volkslied. Een koor van slechts vier personen zal tijdens de dienst enkele liederen ten gehore brengen.
Voorafgaand aan de dienst zal de kist van prins Philip op een mede door hemzelf ontworpen Landrover naar de kapel worden gereden. Dat alles vindt plaats op het binnenterrein van Windsor Castle. Tijdens deze rit zullen afgevaardigden van enkele militaire en marinekorpsen (de prins vervulde in zijn jonge leven een belangrijke rol bij de Royal Navy, de Britse marine) hem begeleiden.
Om 15.00 uur lokale tijd (16.00 uur Nederlandse tijd), als de dienst begint, is er een nationale minuut stilte. De dienst zal naar verwachting 50 minuten duren.
Wat is de rol van de directe familie van de prins?
Koningin Elizabeth zal via een speciale ingang, de Galilee Porch, de kapel binnenkomen. Ze gaat niet te voet naar de Sint-George-kapel, maar per State Bentley: haar officiële dienstauto. In verband met de coronamaatregelen zal ze alleen zitten tijdens de dienst.
De directe familie zal onderdeel uitmaken van de processie, met prins Charles en zijn zus prinses Anne voorop. Zij vertrekken om 15.40 uur Nederlandse tijd en wandelen achter de Landrover met daarop de kist van prins Philip. Achter Charles en Anne de andere twee zonen van prins Philip: prins Andrew en prins Edward. De prinsen Harry en William lopen niet naast elkaar; tussen hen in loopt Peter Philips, hun neef. Peter is het oudste kind van prinses Anne. Verschillende media speculeerden dat deze opstelling een bewuste manier is om de broers, die al enige tijd geen goede relatie lijken te onderhouden, uit elkaar te houden.
Tijdens de dienst zullen gasten minimaal twee meter bij elkaar vandaan zitten en een mondmasker dragen.
Dragen leden van de koninklijke familie wel of geen militaire uniformen?
De afgelopen dagen was er veel discussie over het wel of niet dragen van militaire uniformen. Dat zorgde voor allerlei problemen. Prins Harry zou, ondanks dat hij in Afghanistan gediend heeft, niet in militair uniform kunnen verschijnen vanwege zijn recente breuk met de koninklijke familie. Dat zou hem in een ongemakkelijke positie hebben gebracht, aangezien zijn broer en vader wel een militair uniform zouden dragen.
Daarnaast zou prins Andrew, die momenteel door de FBI onderzocht wordt voor mogelijke betrokkenheid bij het Epstein-schandaal, zich daarentegen wel in militair uniform willen steken. Maar dat zou tot veel protest leiden.
Andrew heeft naar aanleiding van alle ophef over zijn vriendschap met miljardair Jeffrey Epstein en een uiterst pijnlijk interview met de BBC eind 2019 zijn prinselijke taken neergelegd. Zijn militaire titels zijn hem nooit afgenomen. De prins diende in het Britse leger tijdens de Falklandoorlog in de jaren 80.
Om discussie te voorkomen heeft koningin Elizabeth besloten dat geen enkel lid van de koninklijke familie vandaag een militair uniform zal dragen. Een bijzondere beslissing: het is zeer ongebruikelijk dat leden van het koningshuis op een koninklijke begrafenis een dergelijk uniform niet dragen.
Enkele uren voor de uitvaart liet koningin Elizabeth deze foto met haar man delen: