Demissionair minister Hugo de Jonge schaft een zelftest aan bij een apotheek.
NOS NieuwsAangepast

Apothekers verkochten zeker 200.000 coronazelftests

Sinds de coronazelftests verkrijgbaar zijn bij de apotheek zijn er zeker 200.000 van verkocht. Dat zegt voorzitter Aris Prins van apothekersorganisatie KNMP in het AD.

Volgens hem is er een run op de zelftests en is het gigantisch druk sinds 31 maart, toen werd begonnen met de verkoop. "Sommige mensen kopen er meteen vier of vijf, voor het hele gezin", zegt Prins.

Deskundigen maken zich zorgen over de coronazelftests omdat ze minder nauwkeurig zijn en dus niet gebruikt kunnen worden als vervanging voor de PCR-test die door de GGD wordt gebruikt.

'Negatieve test zegt niks'

Leden van het Outbreak Management Team zijn bang dat mensen lak zullen hebben aan de 1,5 meterregel als de sneltest aangeeft dat ze géén corona hebben.

Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten van het UMC Utrecht zegt in het AD dat een negatieve uitslag van de sneltest niets betekent, vanwege de onnauwkeurigheid. KNMP-voorzitter Prins erkent dat een negatieve test geen zekerheid geeft.

"Als je die zelftest doet, is de betrouwbaarheid bij een negatieve uitslag zo'n 85 procent", zegt Prins in de krant. "Dat betekent dat van de honderd mensen die de test doen er mogelijk vijftien toch positief zijn. Volg dus altijd de coronaregels."

De verminderde betrouwbaarheid heeft te maken met het feit dat de tests minder gevoelig zijn dan de PCR-tests die bij de GGD worden afgenomen. En als je net besmet bent, draag je nog niet heel veel virus bij je.

Maar ook de PCR-test 'vangt' hele recente besmettingen niet, zei arts-microbioloog Jan Kluytmans eerder. "De periode dat een besmet persoon wel positief test met een PCR-test, en niet met een zelftest is betrekkelijk kort, eerder enkele uren dan dagen."

Meer veiligheid

Zelftesten zijn volgens het RIVM bedoeld om eerder besmettingen op te sporen, bij mensen die geen coronaklachten hebben. Ze zorgen volgens de overheid "voor meer veiligheid" bij mensen die naar school of werk gaan.

Het is niet de bedoeling dat mensen die wél coronaklachten hebben naar de apotheek gaan voor zo'n sneltest. Zij worden geacht zich te melden bij de GGD voor een betrouwbaardere test, net als mensen die terugkeren uit een hoogrisicogebied of langere tijd in de buurt waren van iemand met corona.

Dit is hoe een zelftest werkt:

Zelf testen op corona, dat werkt op deze manier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl