NOS Nieuws

Rotterdamse huisartsen luiden noodklok over 'gedoe' met AstraZeneca

Huisartsen in Rotterdam zijn de wanhoop nabij. Uit angst voor bijwerkingen van het vaccin van AstraZeneca zeggen steeds meer 60-plussers hun prikafspraak af. En al het extra werk dat dit met zich meebrengt, maakt Rotterdamse huisartsen moedeloos, zo blijkt uit een rondgang van de regionale omroep Rijnmond.

Het kabinet besloot gisteren om het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen onder de 60. Aanleiding was de nieuwe ontdekking van een bijwerking, namelijk de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Omdat die bijwerking vooral lijkt op te treden bij 60-minners, legt het kabinet de vaccinatiestop alleen aan die groep op.

Maar een aanzienlijk aantal mensen ouder dan 60 blijkt bezorgd te zijn en zegt nu hun afspraak voor hun AstraZeneca-vaccinatie af. Daardoor blijven veel vaccins liggen, ziet ook Martine Uil. Zij is huisarts in Rotterdam-Charlois. "We hebben deze week een en al afzeggingen gekregen vanuit de 60-plussers, ik denk wel de helft."

Shakib Sana, huisarts in Delfshaven en bestuurslid van de regionale tak van huisartsenvereniging LHV, herkent zich in die woorden. "We hadden gehoopt op een opkomst van 80 tot 90 procent, maar die zakt tot tussen de 30 en 40 procent. En dat ook nog eens in de achterstandswijken, waar suikerziektes, diabetes, longziektes en obesitas veel meer aanwezig zijn. Die mensen hebben al een informatiekloof, moeite om bepaalde informatie goed tot zich te krijgen en twijfel over vaccins. Door op deze manier twee keer op de pauzeknop te drukken is het vertrouwen bij die mensen helemaal tenietgedaan."

Alle praktijkhouders werken zich de ballen uit hun broek. En dan die poppenkast rond AstraZeneca erbij, het is niet te doen joh.

Huisarts Matthijs van der Poel

Huisarts Matthijs van der Poel noemt de kwestie ontzettend belastend. "Wij leveren dag-, nacht- en weekendzorg voor alle gevallen: van blindedarmontstekingen tot hartaanvallen tot covidpatiënten die instorten. De reguliere zorg gaat door. We krijgen het gewoon niet rond zo. Als mijn voorraad AstraZeneca op is, wil ik eigenlijk niets meer met de vaccinaties te maken hebben. Alle praktijkhouders werken zich de ballen uit hun broek. En dan die poppenkast rond AstraZeneca erbij, het is niet te doen joh."

Voorlopig is het nog niet zover en moeten de Rotterdamse huisartsen hun AstraZeneca-vaccins 'gewoon' nog slijten aan 60-plussers. Uil: "Wat ik nog het ergste vind: ik heb nu nog meer dan honderd vaccins in de vriezer liggen en aan de 60-minners die komen vragen of ze er een mogen hebben, moeten we nee verkopen omdat het niet mag van de overheid. We worden betutteld."

Geen vaccinweigeraars

De huisartsen maken zich ook zorgen over de groep die weigert het AstraZeneca-vaccin te nemen. "Die mensen mogen echt niet als vaccinweigeraars worden neergezet", zegt Kristel Fraaij. "Die willen misschien wel een ander vaccin. Wat gaat er met die groep mensen gebeuren? Hoe staan die straks geregistreerd bij het RIVM? Mogen ze dan wel een ander vaccin? Heel veel vragen die de patiënten hebben en waar wij als huisartsen geen antwoord op kunnen geven."

"Onze assistenten worden de hele dag met die vragen gebeld. Dat zorgt voor extra druk op de praktijk, de bereikbaarheid wordt minder. Er heerst een enorme onrust onder patiënten. Dan is het misschien toch wel goed dit centraler te organiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl