Veel ondernemers zijn hard getroffen door de coronamaatregelen. Sommigen verkopen zelfs noodgedwongen hun huis, auto of caravan om de eindjes aan elkaar te knopen.
Nederland telt 1,9 miljoen ondernemingen. Het overgrote deel, zo'n 1,5 miljoen bedrijven, zijn eenmanszaken. Veel van hen zijn persoonlijk aansprakelijk voor hun bedrijf en draaien dus zelf op voor de kosten bij een faillissement.
De overheid steunt bedrijven die omzetverlies lijden met een tegemoetkoming in de vaste lasten, de zogenaamde TVL-regeling. Maar die regeling loopt volgens veel ondernemers te langzaam om ze te kunnen redden van een faillissement.
Amper inkomsten
Eén van die ondernemers is Iduna ter Schegget. Met haar bedrijf verzorgt ze duikvakanties, maar die liggen sinds de coronamaatregelen zo goed als stil. "Alleen maar omboeken, omboeken, en nog eens omboeken."
Het resultaat: amper inkomsten. "En die moeten door mij worden afbetaald, net zo lang tot ik persoonlijk failliet ben", zegt ze. "Dus totdat ik mijn huis heb verkocht en alles weg is."
Ook Sape Woudman is hard getroffen. Hij heeft een café-restaurant op de route van de Elfstedentocht in Dokkum. "Wat me nog het meest frustreert en ergert is dat er mensen op mijn terras zitten met mooi weer, met een eigen kistje bier, eigen flesje wijn, en gewoon picknicken op mijn terrasboot terwijl ik ze niks mag brengen."
Om zijn bedrijf te redden, moet Sape zijn huis verkopen:
"Het zijn geen incidenten meer", constateert Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. "We kennen de schrijnende verhalen. We zien honderden ondernemers die huizen, auto's, horloges, juwelen hebben moeten verkopen."
Waar sommige ondernemers niet genoeg hebben aan de TVL-regeling, zijn er ook ondernemers die geen recht hebben op de steun. Het gaat vaak om zelfstandig ondernemers die geen apart kantoor hebben. Vonhof: "Denk aan nagelstudio's, reisorganisaties, kleine boekhoudkantoren. Maar wel of geen kantoor, wel of geen tweede voordeur: dat mag geen verschil maken."
Geef ondernemers een zak geld.
Bij veel ondernemingen loopt de steun volgens Vonhof stroef, omdat de overheid geen maatwerk kan leveren. "De uitvoeringsorganisaties lopen nu al vast. Er zijn te weinig mensen om al het werk te doen."
De ondernemer moet daarom de tijd krijgen en gemeenten moeten de schrijnende gevallen op kunnen lossen, vindt hij. "Geef ze een zak geld en maak loketten bij de gemeente. De ondernemer mag niet de klos zijn."