Michel en Erdogan namen plaats op beide stoelen

Verontwaardiging over stoelendans bij Erdogan, Von der Leyen moest toekijken

Een ontmoeting in Turkije van president Erdogan met EU-voorzitter Charles Michel en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft tot verontwaardiging geleid in Brussel. De Turkse president bood Von der Leyen geen stoel aan in de vergaderzaal in hoofdstad Ankara. Ze stond er daardoor enige tijd wat ongemakkelijk bij.

Michel kon plaatsnemen in een stoel naast de president. Hij maakte geen aanstalten om zijn plek af te staan aan Von der Leyen. Ze probeerde de aandacht nog te trekken door nadrukkelijk "ehm" te zeggen. Uiteindelijk ging ze zitten op een bank die wat verder van de twee mannen af stond. Ze zat tegenover de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en keek vervolgens toe hoe de pers foto's van Michel en Erdogan maakte.

Bekijk de beelden hier:

Ophef over Erdogan die EU-chef Von der Leyen geen stoel aanbiedt

Michel wordt onder meer verweten dat hij niet ingreep en zijn eigen plaats afstond aan Von der Leyen. De EU-voorzitter en de EU-commissievoorzitter hebben namelijk een gelijkwaardige rol.

Doordat Michel naast de Turkse president bleef zitten, wekte hij de indruk dat Von der Leyen zich op gelijkwaardig niveau bevond als de Turkse minister.

Het team van Michel zegt dat iedereen zich aan de protocollen heeft gehouden, schrijft nieuwssite Politico. Het was Michel die een uitnodiging kreeg, Von der Leyen mocht daarbij aanwezig zijn, zegt het team. De Turken zien ook geen kwaad in het incident, dat op Twitter onder de hashtag #sofagate besproken wordt. Volgens hen ging de EU vooraf akkoord met deze manier van de verdeling van zitplaatsen.

Even prominent

De Europese Commissie vindt dat Erdogan de commissievoorzitter niet heeft ontvangen zoals het hoort. Hij had Von der Leyen een "exact even prominente" zitplaats moeten geven, zegt een woordvoerder.

De commissievoorzitter was volgens de woordvoerder "duidelijk verrast", maar besloot door te gaan met het gesprek dat ze met de Turkse president wilde voeren. Ze sneed onder meer vrouwenrechten aan.

Ter plekke koos Von der Leyen ervoor om geen punt te maken van de ongemakkelijke situatie. "Ze wilde de inhoudelijke kant van de reis niet erdoor laten overschaduwen", zegt de woordvoerder. Wel gaat de commissie na hoe een situatie als deze in de toekomst kan worden voorkomen.

Recent kwam Turkije ook in het nieuws over vrouwenrechten. Erdogan trok Turkije vorige maand terug uit het Istanbul-verdrag, dat gaat over het bestrijden van geweld tegen vrouwen en van huiselijk geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl