Zicht op een kerktoren in het strafkamp waar Navalny verblijft
NOS Nieuws

Navalny kondigt hongerstaking aan, vertrouwt 'dokters van de overheid' niet

De Russische oppositieleider Navalny gaat in hongerstaking. Dat blijkt uit een bericht op zijn Instagramaccount, dat wordt bijgehouden door zijn team.

Via de hongerstaking wil Navalny het strafkamp waarin hij verblijft dwingen hem de gewenste medische zorg te geven. Hij wil onder meer dat een zelfgekozen dokter hem komt bezoeken. Volgens Navalny heeft hij als gevangene "geen andere methode om te vechten".

Het Instagrambericht is gebaseerd op een handgeschreven brief van Navalny die zijn team op Twitter deelde. Daarin schrijft Navalny geen vertrouwen meer te hebben "in de dokters van de overheid".

De handgeschreven brief van Navalny:

Navalny wordt naar eigen zeggen niet goed behandeld voor aanhoudende rugklachten, waardoor die zijn verergerd en inmiddels uitstralen naar zijn benen. Zo zou hij minder gevoel hebben in zijn linkerbeen.

Volgens correspondent Iris de Graaf lijkt de hongerstaking van Navalny een noodkreet. "Blijkbaar maakt hij zich dusdanig zorgen om zijn pijn en het gebrek aan ook maar enig zicht op een afspraak met een onafhankelijke arts, dat hij nu op deze manier om hulp roept", zegt De Graaf.

Marteling

In februari werd de voornaamste criticus van president Poetin veroordeeld voor 2,5 jaar cel, omdat hij zich niet aan een meldplicht had gehouden. Overigens kon hij zich niet melden omdat hij in Duitsland aan het herstellen was van een vergiftiging.

Navalny is ervan overtuigd dat het Kremlin achter de vergiftiging zat. Ook mensenrechtenrapporteurs van de Verenigde Naties stellen dat de Russische overheid verantwoordelijk is voor de vergiftiging. Rusland spreekt betrokkenheid tegen.

Eerder deze maand werd Navalny overgebracht van een detentiecentrum naar strafkolonie IK-2, zo'n 100 kilometer ten oosten van Moskou. Vorige week omschreef hij het verblijf in het strafkamp als een "marteling".

Hij zou ieder uur worden gewekt door bewakers en nauwelijks pijnstillers tegen zijn rugpijn krijgen. De Russische gevangenisautoriteiten zeiden vorige week na een onderzoek dat Navalny in een "stabiele en bevredigende" conditie is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl