NOS Nieuws

Bij NK Tegelwippen moeten miljoenen tegels ruimte maken voor groen

Tegels eruit, groen erin: veertig gemeenten doen vanaf vandaag mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. De ludieke actie moet overheden aansporen om bestrating te vervangen voor begroeiing, in de vorm van gras of planten. De hoop is dat ook particulieren erdoor aan het denken worden gezet.

"Tegels hebben heel nadelige gevolgen voor de biodiversiteit", zegt tv-tuinman Lodewijk Hoekstra, een van de gezichten van de actie. "En met het veranderende klimaat en de opwarming van steden zijn ze onwenselijk." Meer groen voorkomt onder meer wateroverlast en zorgt voor afkoeling op hete dagen.

Bij de eerste editie van het evenement, vorig jaar, zijn 95.000 straat- en tuintegels verwijderd. Toen was het evenement een competitie tussen Amsterdam en Rotterdam. Onder de extra deelnemers dit jaar zijn steden als Utrecht, Groningen en Tilburg, maar ook kleinere gemeenten als Woerden en Zaltbommel. Hoekstra wil dit jaar "enkele miljoenen" tegels uit de grond krijgen.

Verdwijnt dan een heel plein of wordt de stoep afgegraven? Zo ver zal het niet komen, denkt Hoekstra, maar dat hoeft ook niet. "Neem geveltuintjes. Die zijn 'aaibaar' en zorgen ervoor dat je bewoners meekrijgt." Bovendien zijn ze goed voor de biodiversiteit; die heeft veel baat bij een netwerk van kleine groenlocaties. "Veel geveltuintjes, verspreid door een stad, zijn wat dat betreft meer waard dan één groot groen plein."

Aanleg van een geveltuin in Rotterdam, vorig jaar. Buurtgenoten verwijderden daar 900 tegels

De aftrap van het NK Tegelwippen was vanochtend met demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur (VVD). Die zei eerder dat tegels vervangen door groen "een manier is om ons land aan te passen aan klimaatverandering".

Hoekstra heeft de indruk dat de waarde van meer groen (en de nadelen van tegels bij bijvoorbeeld de afwatering) steeds meer doordringen bij beleidsmakers. "Maar gemeenten en overheden hebben toch een push nodig om dit te gaan doen", zegt hij over het NK.

De boodschap van de tv-tuinman aan Van Nieuwenhuizen en het nieuwe kabinet is dan ook simpel: zie groen als vast onderdeel bij ieder project. "Zodat groen niet alleen decoratie of een kostenpost is, maar dat kosten en baten in de meest brede zin worden meegerekend. Dat vraagt echt om een andere visie op beheer van de leefomgeving."

Het NK Tegelwippen duurt een half jaar, tot 30 september. De gemeente die per inwoner de meeste tegels verwijdert, krijgt daar een gouden tegel voor terug. Huiseigenaren die zelf hun tegeltuin transformeren maken kans op de Publiekswipper.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl