NOS Nieuws

Groen bushokje de wereld over: 'Meer dan alleen symbolische waarde'

  • Marijn Dorrestijn

    redacteur Online

  • Marijn Dorrestijn

    redacteur Online

Kan een bijna onzichtbaar stukje groen een kleine revolutie teweegbrengen? De belangstelling voor de groene bushokjes die sinds kort in Utrecht staan is in ieder geval enorm. Een Limburgs bedrijf plaatste de ruim 300 hokjes, met beplante daken en een bamboe zitje, dit voorjaar. Wereldwijd is er inmiddels belangstelling voor de hokjes, woensdag deed het Duitse avondjournaal nog verslag uit Oetrecht.

Maurice Prijs van de gemeente Utrecht is hartstikke druk met alle aanvragen:

Belangstelling uit hele wereld voor groene bushokjes in Utrecht

De vraag is wel: zetten die paar vierkante meter groen op het dak van een bushokje zoden aan de dijk?

Absoluut, zegt Harry Boeschoten, programmadirecteur Groene Metropool bij Staatsbosbeheer. "Aan de ene kant omdat het een originele manier is om het thema natuur in de stad een plek te geven. En aan de andere kant omdat het symbolische waarde heeft."

De bushokjes zijn weliswaar klein, maar zijn door hun aantal en plek in de stad wel degelijk van belang voor de stadsecologie, zegt Boeschoten. De kern van de groene metropool is volgens hem dat je een ononderbroken netwerk creëert van natuur binnen en buiten de stad. "Als je een bushokje hebt in een verder geheel versteende omgeving, dan moet je er niet veel van verwachten. Maar samen met geveltuintjes, plantenbakken of perkjes rond bomen, ontstaat toch een netwerk. En hoe klein ze afzonderlijk ook zijn, gecombineerd heeft dat toch een meerwaarde."

De 316 Utrechtse bushokjes liggen vol sedum, een soort vetplantje. Dat kan tegen zo'n beetje alle weersomstandigheden en reduceert fijnstof.

"Sedum is ook handig als je niet veel grond kwijt kunt", zegt Boeschoten, want het heeft geen diepe wortels. En sedum vergroot de biodiversiteit. Onder meer bijen en vlinders komen er graag op af. "Voor vliegende insecten maakt dit echt verschil."

Bestuurders zien dit ook. Zo van: 'verrek, dit is iets dat mensen aanspreekt'.

Harry Boeschoten, Staatsbosbeheer

De hokjes zijn ontworpen door Reclame Bureau Limburg. Het bedrijf heeft op andere hokjes zonnepanelen geplaatst; ook hebben ze allemaal led-verlichting en een bankje van bamboe. "RBL hoopt mensen te stimuleren om ook een steentje bij te dragen aan duurzame oplossingen", schrijft het bedrijf op de eigen site - precies dat hoopt Boeschoten ook. "Dit verhoogt de leefbaarheid van de stad. Daarom slaat iedereen er ook op aan."

De symbolische waarde van de groene bushokjes moet je dan ook niet onderschatten, zegt hij. "Het is dus blijkbaar leuk en spannend als er iets met de stad gebeurt. Dat zien ook bestuurders. Zo van: 'verrek, dit is iets dat mensen aanspreekt'." Dat kan vervolgens weer leiden tot meer vergroening.

Het lijkt zeker dat de groene bushokjes straks op meer plekken te zien zullen zijn. In Rotterdam wil de gemeenteraad ze, in Apeldoorn heeft de wethouder al toegezegd ze te gaan plaatsen. De Duitse stad Leipzig gaat de komende tijd 900 hokjes vergroenen. En wie weet staan er straks ook in Boston en Melbourne abri's naar Utrechts voorbeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl