De tafel van Studio Voetbal op 28 maart 2021.
NOS Voetbal

'Sinds De Boer bondscoach is van Oranje, lijkt het vertrouwen weg'

Een doekje voor het bloeden. Zo zou je de 2-0 zege op Letland in de met 5.000 toeschouwers gevulde Johan Cruijff Arena kunnen noemen. Want wat blijft hangen van de afgelopen week was de 4-2 nederlaag in Istanbul tegen Turkije.

En dus loopt Oranje weer achter de feiten aan in de kwalificatiestrijd voor een plekje op het wereldkampioenschap. Daarover gaat het gesprek tussen Rafael van der Vaart, Theo Janssen, Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen aan tafel bij Studio Voetbal.

Maar eerst moet Van Hooijdonk iets van het hart over arbiter Stéphanie Frappart, die Nederland-Letland in goede banen leidde. Voor dat duel was hij kritisch over haar aanstelling. "Je moet uiteindelijk toch zelf gevoetbald hebben om het iets sneller te begrijpen", zo was de strekking van zijn woorden in de voorbeschouwing.

Die woorden bleven niet onopgemerkt. Zo schreef Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (Groen Links) op Twitter: "Zo lang vrouwen zich altijd extra moeten bewijzen is er nog een lange weg te gaan in het voetbal."

Bekijk hieronder het fragment in Studio Voetbal en of kijk hier de hele uitzending.

Meningen blijven verdeeld over arbiter Frappart: 'Ze floot prima, op een blunder na'

Dinsdag vervolgt Oranje zijn weg naar Qatar met een uitwedstrijd tegen voetbaldwerg Gibraltar. In die wedstrijd is het zaak om vooral veel te scoren, want in deze kwalificatiecampagne kan het doelsaldo tegen alle tegenstanders in de groep uiteindelijk het verschil maken.

Niet voor niets mopperde bondscoach Frank de Boer na de 2-0 zege op Letland over het grote aantal gemiste kansen. Twee doelpunten uit 35 doelpogingen is inderdaad geen indrukwekkende score.

'Nederland is niet beter gaan spelen onder De Boer'

Letland was pas de derde overwinning in de acht interlands onder De Boer. Wat vinden de kenners aan tafel van het werk van De Boer als bondscoach? "Slecht", aldus Janssen. "Er zaten volgens mij twee goede landen tussen, de rest was gelijkwaardig. Het Nederlands elftal zat in een flow. Sinds De Boer bondscoach is, lijkt het vertrouwen weg."

Van der Vaart: "Je mist de energie. Wijnaldum was toch nooit boos geworden met Koeman als bondscoach? Of Memphis? Daar zit wel wat onderhuidse onvrede. We moeten het niet te veel hebben over Koeman, Frank is onze bondscoach. Maar dit soort dingen heb je onder Koeman nooit gezien."

Op de vraag wat De Boer heeft kunnen toevoegen aan het Nederlands elftal is Janssen dan ook duidelijk: "Weinig. Nederland is niet beter gaan spelen, resultaten blijven weg, de energie lijkt weg. Laten we hoop dat het richting het EK beter gaat. Maar nee, daar heb ik nog geen vertrouwen in."

Tussenbalans: 'We weten pas wat we aan De Boer hebben tijdens het EK'

Veel tijd heeft de bondscoach niet meer om aan zijn elftal te sleutelen. Op 13 juni is Oekraïne, dat zijn WK-kwalificatiereeks deze week begon met remises tegen Frankrijk (1-1) en Finland (1-1), de eerste tegenstander in de groepsfase van het EK.

"Na Gibraltar speelt Nederland nog twee oefeninterlands, waaronder een tegen Schotland. Dan zit je al voor het EK", weet Vermeulen. "We weten pas wat we aan De Boer hebben tijdens het EK. En dus ook hoe goed hij is."

'Besprekingen zijn gewoon niet zijn kwaliteit'

Een peiling op de Instagram-pagina van de NOS wees uit dat liefst 89 procent van de deelnemers geen vertrouwen heeft in een goede afloop van het EK met De Boer als bondscoach.

Janssen werd landskampioen met Ajax onder De Boer. "Hij heeft mij naar Ajax gehaald, dus ik vind hem sowieso goede vent", vertelt hij lachend. "Hij had met Hennie Spijkerman en Michele Santoni goede mensen om hem heen. Hij deed ook besprekingen, maar dan moest je wel altijd goed opletten. Dat is gewoon niet zijn kwaliteit. Hij is een prima trainer, maar hij staat niet in mijn topdrie."

'De Boer is een prima trainer, maar hij staat niet in mijn topdrie'

Rafael van der Vaart haalde met De Boer op de bank de finale van het WK in 2010. "Ik heb hem als assistent meegemaakt met Bert van Marwijk. Ik vond hem echt een waanzinnige assistent, al wil ik niet zeggen dat hij misschien een betere assistent is. Met hem was je altijd volle bak gefocust. Maar hij is niet iemand die vrolijkheid uitstraalt."

"Misschien moet je een sterk iemand er naast zetten?", vraagt Janssen zich af. "Maar ik denk niet dat hij iemand ernaast zal tolereren."

Vermeulen: "Je hebt Van Nistelrooij toch, en Lodeweges? Ik vind de samenstelling eigenlijk best wel logisch."

Janssen: "Maar de resultaten laten dat nog niet zien."

'Waarom spelen we niet hetzelfde?'

Terwijl De Boer het grote Oranje op koers van het WK probeert te houden, speelt Jong Oranje deze week in de groepsfase van het Europees kampioenschap. Ook dat is nog geen groot succes met twee remises tegen Roemenië en Duitsland.

Janssen viel iets anders op: "Het Nederlands elftal speelt 4-3-3. En dan hebben we Oranje onder-21, waarin de talenten eigenlijk klaargestoomd moeten worden voor het echte Oranje en dat speelt opeens 4-2-2-2. Waarom spelen we niet hetzelfde?"

In zijn Korte Corner richtte Marcel van Roosmalen de blik op Erwin van de Looi, de bondscoach van Jong Oranje.

Korte Corner: In het hoofd van Van de Looi gaan geweldige gedachten rond

Ook zaakwaarnemer Mino Raiola kwam even aan het woord en vertelde onder meer over de positie van Mohamed Ihattaren. En het Eindsignaal ging dit keer over een van de beste voetballers die ons land ooit voortbracht: Marco van Basten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl