Afgelopen vrijdag was er weer een groot protest in Algiers
NOS Nieuws

Algerijnen weer de straat op, demonstranten eisen eerlijke verkiezingen 

  • Fiorella Opromolla

    redacteur Buitenland

  • Fiorella Opromolla

    redacteur Buitenland

Ze gingen de straat niet op vanwege de lockdown, maar weg is het anti-regeringssentiment in Algerije nooit geweest. Sinds een paar weken zijn er in het Noord-Afrikaanse land opnieuw grote protesten, uit onvrede over president Tebboune, de regeringspartij Front de Libération National (FLN) en de komende verkiezingen. De protestbeweging eist politieke verandering.

Sinds februari zijn er, ondanks waarschuwingen voor het coronavirus, toch weer protesten. Iedere week gaan betogers de straat op. Niet alleen in de hoofdstad Algiers, maar ook in steden als Kherrata. De meeste protesten beginnen vreedzaam, hoewel de politie af en toe toch hard optreedt en arrestaties verricht. Zeker bij de protestgolf in 2019 waren er veel botsingen tussen betogers en de oproerpolitie, soms met gewonden als gevolg.

"Iedereen demonstreert: jong, oud, student, dokter, iedereen. Ik heb het gevoel dat de protestbeweging, de Hirak, nu nog feller is", zegt Anissa Yabzeg, een Algerijnse die in Nederland woont. Ze demonstreerde twee jaar geleden meerdere keren mee in Algiers. "De protestbeweging accepteert de huidige regering niet en ziet Tebboune niet als hun president. Ze willen rechtvaardige verkiezingen en een geschikte kandidaat."

Einde aan corruptie en werkloosheid

De eerste anti-regeringsdemonstraties begonnen in februari 2019. Nadat de toenmalige president Bouteflika had gezegd voor een vijfde ambtstermijn te willen gaan, brak er onrust uit. Bouteflika was lid van de FLN en al twintig jaar aan de macht. De partij regeerde al sinds 1962, het jaar waarin Algerije onafhankelijk werd van Frankrijk.

De betogers hoopten juist dat er bij de aangekondigde verkiezingen een nieuwe presidentskandidaat zou komen. Iemand die een einde kon maken aan corruptie en hoge werkloosheid, én iemand die niet van de FLN was.

"Het Algerijnse volk weet dat er zo veel mogelijkheden zijn, ook wat betreft de positie in de wereld. Werkloosheid aanpakken, investeren in groene energie: ze weten dat het kan, maar het komt niet van de grond", vertelt Yabzeg. "Rijkdom wordt verdeeld binnen de partij en daar profiteert het volk niet van." Ook zouden er te weinig kansen zijn voor jongeren.

Opgestapt

Onder grote druk van de miljoenen demonstranten stapte Bouteflika op. Er werden wederom verkiezingen uitgeschreven voor december en in de tussentijd hielden de protesten aan. De huidige president Tebboune, ook van de FLN, kreeg 58 procent van de stemmen. Maar de opkomst was historisch laag: slechts 40 procent van de kiesgerechtigden ging naar de stembus. Veel demonstranten hadden de verkiezingen geboycot. Tebboune is in hun ogen dan ook niet hun president, omdat ze niet op hem hadden gestemd.

In Algerije waren sinds februari 2019, tot het begin van de coronacrisis in maart 2020, continu demonstraties. Een aantal belangrijke momenten op een rij:

  • NOS | Harm Kersten
  • NOS | Harm Kersten
  • NOS | Harm Kersten
  • NOS | Harm Kersten
  • NOS | Harm Kersten
  • NOS | Harm Kersten

President Tebboune reageerde op de nieuwe protesten door het parlement te ontbinden. Ook liet hij zo'n zeventig gevangen Hirak-demonstranten vrij.

Tebboune hoopt de demonstranten ook tegemoet te komen door nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Die staan gepland voor 12 juni. "Veel mensen zeggen dat de nieuwe president vast weer iemand is uit de elitegroep van Tebounne. Ik denk dat Algerije daar nooit mee gaat instemmen", zegt Yabzeg.

"Het is niet dat de Hirak geen hoop heeft. Maar wat kunnen we verwachten? Niet veel denk ik", voegt ze eraan toe. "Het is hopen op het beste. Maar veel mensen vermoeden dat het iemand wordt uit dezelfde clan, met dezelfde ideeën en hetzelfde beleid."

Afgelopen vrijdag waren er weer grote protesten in Algiers:

Opnieuw protesten in Algerije: 'We gaan door tot het einde, tot ze zijn vertrokken'

Veel betogers zeggen de aankomende verkiezingen dus niet te gaan stemmen. "Volgens de Hirak-beweging heeft stemmen geen zin, want er is tot nu toe nog geen geschikte presidentskandidaat naar voren gestapt", zegt Yabzeg. "Het beleid van de FLN zit helemaal vastgeroest."

De Hirak-beweging pleit voor politieke verandering. "Ze willen hervormingen. Maar voordat die kunnen worden doorgevoerd, moet er eerst iemand namens het volk naar voren stappen. Als dat nu zou gebeuren, zou diegene waarschijnlijk niet eens geaccepteerd worden."

Een duidelijke oplossing lijkt de Hirak-beweging niet meteen voor ogen te hebben. "Die is er nu niet. Daarvoor moeten meer compromissen worden gesloten, alleen daarmee kunnen er dingen veranderen. Daar is onderhandeling voor nodig. Het volk wil één ding: vooruit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl