Het schip dat het Suezkanaal blokkeert

De uitzending van 24 maart: Team Boskalis onderweg naar Suezkanaal / Hoe reageert Kamer op vaccinatie-oproep deskundigen? / EU is grootste vaccin-leverancier, maar ook grootste exporteur / Oproep tegen filelopen in het bos: gooi het boerenland open

Team Boskalis onderweg naar Suezkanaal

Het Suezkanaal in Egypte wordt geblokkeerd door een van de grootste containerschepen ter wereld. Het schip van 400 meter lang en 60 meter breed ligt sinds gisterochtend dwars over het water (zie foto hierboven). De blokkade kan nog wel een paar dagen duren. En dat terwijl het Suezkanaal een van de belangrijkste vaarwegen ter wereld is.

Een team van Boskalis is inmiddels naar Egypte vertrokken om te helpen bij de berging. Boskalis-topman Peter Berdowski vertelt in de studio hoe ze te werk gaan.

Bekijk hier de lange rij met wachtende vrachtschepen:

Boskalis-topman legt uit hoe ze containerschip Suezkanaal willen vlottrekken
Lange file van containerschepen bij Suezkanaal

Hoe reageert Kamer op roep om sneller te vaccineren?

Het RIVM hield vandaag een technische briefing over corona in de Tweede Kamer. Ook was er een debat over de besluiten die gisteravond bekend zijn gemaakt op de persconferentie. De vraag is ook hoe daar wordt gereageerd op de oproep van deskundigen gisteravond in Nieuwsuur om sneller te vaccineren. Arjan Noorlander geeft vanavond duiding in de uitzending.

Hoe reageert Kamer op vraag of vaccineren sneller kan?

EU is grootste vaccin-leverancier, maar ook grootste exporteur

Voor het antwoord op de vraag waarom het vaccineren niet sneller kan, gaan we naar Brussel. Terwijl de Europese Unie de grootste producent van vaccins is, zijn we ook meteen de grootste exporteur. Wat hier wordt gemaakt, gaat naar Amerika, Engeland en nog verder.

Hoe heeft dat zover kunnen komen? Correspondent Sander van Hoorn praat ons bij.

'EU lidstaten waren zelf te zuinig bij inkoop vaccins'

Oproep tegen filelopen in het bos: gooi het boerenland open

In de file wandelen op de Veluwe, bermen vol met auto's: de natuur is overvol, vinden boswachters, biologen, natuurorganisaties en de ANWB. Ze doen een dringend beroep op Den Haag om te investeren in boerenland om het open te gooien voor natuur en recreatie.

Jaap Dirkmaat, directeur Nederlands Cultuurlandschap, ergert zich mateloos aan de drukte. "Ik loop in colonne door een natuurgebied terwijl verderop de open ruimte niet wordt gebruikt. Het lijkt de koopgoot wel. Dat komt deels door corona, maar voor een belangrijk deel is die drukte er continu al."

Roep om meer ruimte in de natuur: 'Het lijkt hier de koopgoot wel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl