NOS Nieuws

Na een jaar weer festivalgangers in Biddinghuizen tijdens Fieldlab-experiment

Biddinghuizen verwelkomde vandaag voor het eerst in een jaar tijd weer festivalbezoekers. Op het evenemententerrein van Walibi Holland werd het zevende en een-na-laatste proefevenement gehouden. Zo'n 1500 bezoekers mochten na een negatieve coronatest feesten en dansen op een dancefestival.

De zogenoemde fieldlabs zijn bedoeld als experimenten waaruit moet blijken of evenementen in coronatijd veilig kunnen plaatsvinden. Morgen wordt op het evenemententerrein ook nog een popfestival georganiseerd. De festivals zouden eigenlijk vorig weekend al plaatsvinden, maar werden vanwege de voorspelde zware windstoten en regen uitgesteld.

Bezoekers worden van tevoren getest en sommigen moeten bij het betreden van het terrein nog een extra sneltest doen. Wie positief test op corona, mag het terrein niet op. Festivalgangers worden vervolgens verdeeld in drie groepen en uitgerust met een apparaatje waarmee hun bewegingen en contactmomenten worden gevolgd.

Dat kastje houdt bij met wie een bezoeker contact heeft, hoe lang dat is en op welke afstand. Daaruit proberen de onderzoekers achteraf een gemiddeld aantal contacten af te leiden.

Nieuwe corona-app getest

Dit weekend wordt bij de fieldlabs ook een nieuwe corona-app van de overheid getest, waarmee bezoekers kunnen aantonen dat ze recent negatief getest zijn. De bezoekers krijgen na een negatieve test een code die ze kunnen invullen in de app. Die maakt een QR-code aan die bij de ingang van het festival wordt gescand.

Bekijk hieronder hoe het fieldlab in zijn werk gaat:

'Als dit nodig is om naar een festival te kunnen, dan kan ik dat zeker begrijpen'

Aan de voorgaande zes fieldlabs deden meer dan 6200 mensen mee. 41 van hen werden vooraf asymptomatisch positief getest, wat betekent dat zij een coronabesmetting hadden opgelopen maar geen symptomen vertoonden. Zij mochten niet deelnemen aan het evenement.

Na afloop werden vijf mensen positief getest, zegt arts-microbioloog Andreas Voss, hoofdonderzoeker van het Fieldlab-programma. Of die vijf tijdens een van de fieldlab-evenementen zijn besmet, is volgens de onderzoeker niet goed te zeggen. Volgens hem is het ook denkbaar dat de deelnemers na afloop thuis werden besmet, door bijvoorbeeld huisgenoten.

Voss is positief over de resultaten tot dusver. Het pre-testen is volgens de onderzoeker dan ook cruciaal op het moment dat de samenleving straks weer meer opengaat. "Het geeft ons de kans om nog vóór iedereen in Nederland is gevaccineerd, alweer meer mogelijk te maken."

Festivals riskanter

Volgens Voss zou het met het pre-testen in de zomer mogelijk moeten zijn om met bepaalde maatregelen op beperkte schaal concerten, theater- en bioscoopbezoekjes te organiseren. "Als de getallen weer omlaag gaan en de dreiging van de derde golf minder is, dan zou dit zeker veilig mogelijk moet zijn."

Over festivals is Voss wat sceptischer; uit het onderzoek moet nog blijken of dat veilig mogelijk is. Een festival, zegt Voss, levert vanwege het grote aantal bewegingen en contactmomenten meer risico op. Meer contactmomenten betekenen immers meer kans op besmetting. Daarentegen helpt het volgens de onderzoeker wel dat festivals vaak in de buitenlucht zijn en er dus veel ventilatie is.

Eerder werd al getest tijdens twee concerten in de Ziggo Dome, een theatervoorstelling van Guido Weijers, een congres en bij voetbalwedstrijden. Over drie weken verwachten de onderzoekers de resultaten naar buiten te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl