Sylvana Simons
NOS NieuwsAangepast

Waarschijnlijk 17 partijen in de Tweede Kamer, even hoog aantal als recordjaar 1918

Volgens een nieuwe voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP kunnen zeker vier nieuwe partijen rekenen op een plekje in de Tweede Kamer: JA21 (4), Volt (3), Bij1 (1) en de BoerBurgerBeweging (1). Daarmee zouden in totaal zeventien partijen vertegenwoordigd worden, het hoogste aantal sinds recordjaar 1918.

Bij de vorige prognose van ANP viel Bij1 van lijsttrekker Sylvana Simons nog buiten de boot. Volgens de laatste cijfers kan de partij rekenen op één zetel.

Het rechts-conservatieve JA21 en het Europees georiënteerde Volt lijken in ieder geval zeker van hun parlementaire primeur. "Hiermee krijgen we een flinke voet tussen de deur, die pakken wij met veel plezier op", reageert JA21-partijleider Joost Eerdmans.

Ook Volt-lijsttrekker Laurens Dassen is verheugd en zegt "ontzettend trots" te zijn. Nederland is het eerste land waar de Europese beweging in het nationale parlement vertegenwoordigd wordt.

Bekijk hier de reacties van Volt en JA21:

Bij1-lijsttrekker Sylvana Simons reageerde eerder via Instagram op een exitpoll: "Laten we hopen dat de ene zetel, waar ik ontzettend blij mee ben, er meer worden." Ze begeleidt haar bericht met de hashtag #RevolutieBij1. BBB-leider Caroline van der Plas, die naar eigen zeggen "gigablij" is, noemt haar partij een dark horse, omdat BBB volgens haar door velen weinig kans werd gegeven.

Dan zijn er nog partijen die de afgelopen weken in een of meerdere peilingen op een zetel stonden, maar niet terugkomen in de prognose. Daaronder zijn Splinter van Femke Merel van Kooten-Arissen en Code Oranje van Richard de Mos. De fractie van Henk Krol verdwijnt uit de Kamer.

Naoorlogs record

Vooraf werd al rekening gehouden met een versplintering van het parlement. Een naoorlogs recordaantal van 37 partijen deed mee aan de verkiezingen. Twintig partijen stonden in heel Nederland op het stembiljet, de overige zeventien in slechts een deel van de twintig kieskringen, omdat niet overal aan de voorwaarden was voldaan.

Met 17 partijen in de Kamer wordt het record van de Tweede Kamerverkiezingen van 1918 geëvenaard. Toen kwamen maar liefst tien partijen voor het eerst in de Kamer, het hoogste aantal sinds de grondwetsherziening van 1848, die wordt gezien als het begin van de huidige parlementaire democratie in Nederland.

BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas op campagne

Bij de daaropvolgende verkiezingen in 1922 verdwenen de meeste nieuwkomers alweer, onder meer door fusies van vijf liberale partijen tot de voorloper van de VVD en twee communistische partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl