Rode potloden en wegwerphandschoentjes in een model-stembureau in Rotterdam Charlois
NOS Nieuws

Recordaantal van 37 partijen op het stembiljet

Er doen 37 partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart, heeft de Kiesraad bekendgemaakt. Dat is een naoorlogs record. Na dinsdag zijn er nog vier partijen afgevallen: Zorgend Nederland, Healthy Earth, Evert!, De Jongeren Partij.

De Kiesraad heeft ze afgewezen, omdat ze bijvoorbeeld onvoldoende steunverklaringen hadden verzameld. Zorgend Nederland en Healthy Earth hebben nog bezwaar gemaakt, maar dat werd in een openbare zitting verworpen. Op het moment dat de deadline voor het inleveren van de kandidatenlijsten verliep, afgelopen maandag, hadden deze twee partijen hun zaken niet helemaal op orde en daarom kunnen ze niet meedoen.

De eerste twintig partijen staan in heel Nederland op het stembiljet. Bovenaan staan de partijen die nu al in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn. De volgorde is bepaald op basis van het aantal stemmen dat ze bij de vorige verkiezingen haalden.

Daarna volgen partijen als Bij1 van Sylvana Simons, de Forum voor Democratie-afsplitsing JA21, het pro-Europese Volt en de door de islam geïnspireerde partij Nida. Ook die staan in alle twintig kieskringen op de lijst.

Twee VSN-lijsten

De tijdens de coronacrisis ontstane partij Vrij en Sociaal Nederland, waar oorspronkelijk ook Viruswaardheid-voorman Willem Engel bij zat, heeft twee losse kandidatenlijsten ingeleverd. Omdat er maar een als VSN op het stembiljet geregistreerd kan worden, staat de tweede op nummer 30 als 'blanco lijst'.

Een groot aantal mensen uit de VSN-achterban heeft hier tijdens de openbare zitting bezwaar tegen gemaakt. Zij zijn boos op VSN-lijsttrekker Filippini en willen dat de twee lijsten worden samengevoegd, zodat de partij ook in meer kieskringen kan meedoen.

De Kiesraad hield vanmorgen voet bij stuk en stelt dat er maandag twee lijsten zijn ingediend: een door Filippini en een door Anna Zeven, die een conflict met hem heeft. Beide lijsten voldoen in een beperkt aantal kieskringen aan de voorwaarden en komen daar dus als VSN of 'blanco lijst' op het stembiljet. Willem Engel staat nu als kandidaat op de laatste lijst.

Kandidaten kunnen nog tot 9 februari in beroep gaan tegen de besluiten van de Kiesraad.

Aan de vorige verkiezingen deden 28 partijen mee. Dat was toen ook een naoorlogs recordaantal. Het absolute record is 53 partijen in 1922.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl