Huizenmarkt ook buiten de Randstad 'booming', hoe zit het in jouw regio?

Starters met een modaal inkomen komen ook buiten de Randstad maar moeilijk aan een koophuis. Het is knokken geblazen met overspannen biedingen in bijvoorbeeld Zeeland, Zuid-Limburg en Groningen. De vraagprijs is een vanaf-prijs geworden, zeggen makelaars.

Bijna 60 procent van de huizen in Nederland is in het laatste kwartaal van vorig jaar boven de vraagprijs verkocht. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. Opvallend is dat het percentage huizen dat boven de vraagprijs weggaat, het hardst is gestegen buiten de Randstad.

Steeds meer huizen worden boven de vraagprijs verkocht

Top-10 stijging percentage huizen boven vraagprijs verkocht (in procenten) 4e kwartaal 2019 4e kwartaal 2020
1. Oss e.o. 12 43
2. Ruurlo Eibergen 18 49
3. Hardenberg e.o. 20 52
4. Oost-Friesland 17 44
5. Noordoost-Groningen 17 42
6. Den Helder en Texel 24 57
7. Kop van Overijssel 18 43
8. Brielle en Goeree 24 52
9. Noordoost-Brabant 24 49
10. Opsterland 22 45

Nieuwsuur zocht uit wat het aanbod is voor starters met een modaal inkomen (36.500 euro). We vroegen aan de grootste hypotheekverstrekker (Rabobank) en grootste hypotheekadviseur (De Hypotheker) een indicatie van wat een eenverdiener met een modaal inkomen kan lenen en namen daar het gemiddelde van: 166.500 euro.

In heel Nederland blijven er dan nog 1148 woningen over (op basis van cijfers van Funda, maart 2021). In de provincie Utrecht zijn zelfs maar 7 huizen en 18 appartementen te koop onder die vraagprijs. Maar ook buiten de Randstad kookt de markt over.

'Niemand vraagt nog naar aardbevingen'

Zelfs in het Groningse Slochteren, in het aarbevingsgebied, werd eind vorig jaar bijna 60 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht, een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden. Makelaars uit de regio kijken ernaar met stijgende verbazing.

"De doorlooptijd was vroeger echt wel een jaar of anderhalf. Maar als je deze week een woning aanmeldt op Funda, dan weet je zeker dat je volgende week een kijkdag hebt en nog een week later is het verkocht", zegt makelaar Fré Bos uit Siddeburen.

Ook makelaar Wouter de Vries uit Appingedam erkent dat. "Een paar jaar geleden was de eerste vraag bij een bezichtiging vaak: is er ook schade door aardbevingen? Die vraag wordt nu niet meer gesteld. Mensen willen gewoon kopen."

Klik op het kaartje om te zien hoe de situatie voor startende eenverdieners in jouw provincie is:

Jeffrey en Carmen zoeken voor 140.000 euro iets in het Groningse buitengebied, maar zonder succes. Ze wonen daarom nog bij hun ouders. "We hebben al zo'n zeven keer een bod gedaan", vertelt Jeffrey. "Je wordt eigenlijk in een hoek gedrukt om te gaan huren, maar dat is ook heel moeilijk, want er zijn lange wachtrijen."

Voor tweeverdieners met een modaal inkomen is het aanbod iets groter. Zij kunnen gemiddeld voor ongeveer 300.000 euro lenen. Maar ook in die categorie stijgen de prijzen snel. "Een huis in Meerwijck dat vijf jaar geleden voor 350.000 euro werd verkocht, wordt nu voor een vraagprijs van 499.500 euro weggezet", vertelt makelaar Edwin Hoksbergen. "Er is zo tegen elkaar opgeboden dat het voor 565.000 euro is verkocht. Dit is niet meer te taxeren."

Klik op het kaartje om te zien hoe die situatie voor startende tweeverdieners met een modaal inkomen in jouw provincie is:

Voorlopig zijn we nog niet van het probleem af. De verwachting is dat het woningtekort blijft stijgen tot 2025, dan zitten we op een piek. "Als er veel wordt bijgebouwd, kun je in 2035 misschien naar een acceptabel tekort van ongeveer 2 procent", zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt TU Delft.

Volgens hem zijn er meer tijdelijke woningen nodig, meer seniorenwoningen, en moeten bestaande woningen vaker door meerdere mensen worden gedeeld. "De krapte blijft het komende decennium", aldus Boelhouwer. "Dit is echt een unieke situatie. Ik heb dit in veertig jaar woningmarktonderzoek nog nooit meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl