Zegers en Berkhout op de voorlaatste dag van het WK
NOS Sport

Duo Zegers-Berkhout nadert eerste plaats WK, met nog één race voor de boeg

Het waren volgens Afrodite Zegers "tricky omstandigheden" op de voorlaatste dag van de wereldkampioenschappen 470 in Portugal. Maar desondanks deed ze samen met haar partner Lobke Berkhout goede zaken. Het goud is niet ver weg.

"We houden het spannend tot het einde", is dan ook de conclusie van Zegers. "We hebben goed gevaren vandaag." In de tiende race kwam de boot als vierde binnen, maar in de elfde race leek het er even op dat een goed klassement een utopie zou worden. "Door een winddraaiing lagen we achteraan en moesten we voor de laatste meters knokken."

De vijftiende plaats bood ten slotte toch nog hoop op weg naar de afsluitende medalrace op zaterdag. Als de Nederlandse boot daarin de Spaanse boot van Silvia Mas Depares en Patricia Cantero Reino minstens twee plaatsen achter zich houdt (en ook de nummers drie en vier uit Italië en Groot-Brittannië eindigen achter Nederland), dan is de wereldtitel een feit.

Zegers en Berkhout

"We zijn blij dat we kunnen vechten om een medaille", zet Zegers bescheiden in. "We gaan onze kracht benutten. Blijven communiceren, focus op het teamwork, zoals we de hele week hebben gedaan."

Mocht de titel er niet in zitten, is er geen sprake van grote teleurstelling. "Dit resultaat geeft ons veel vertrouwen richting de Spelen. We zien progressie als gevolg van al het harde werken tijdens de wintermaanden. Dat is superfijn. We horen nu bij de top. Dat is lekker, maar we moeten nog veel progressie laten zien."

Lilian de Geus in 2018 na het winnen van een windsurfrace nabij Mallorca

Op de Europese kampioenschappen windsurfen, eveneens in de Portugese wateren van Vilamoura, verspeelde Kiran Badloe zijn eerste plaats aan de Israëliër Ofek Elimelech. Bij de vrouwen steeg Lilian de Geus een plaats, waardoor ze nu derde staat. Ook deze kampioenschappen worden zaterdag afgesloten met een medalrace.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl