Irene Khan, een van de VN-rapporteurs die onderzoek deed naar de vergiftiging van Navalny
NOS Nieuws

VN-rapporteurs: Rusland verantwoordelijk voor vergiftiging Navalny

De Russische overheid draagt verantwoordelijkheid voor de vergiftiging van oppositiepoliticus Navalny. Dat stellen twee mensenrechtenrapporteurs van de Verenigde Naties in een rapport. Zij roepen op tot een internationaal onderzoek naar de poging tot moord op de Kremlincriticus.

Volgens Agnes Callamard, de VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, past de vergiftiging van Navalny in een "patroon van aanvallen op critici in binnen- en buitenland, bedoeld om andere dissidenten af te schrikken".

Navalny heeft zelf de Russische president Poetin verantwoordelijk gesteld voor zijn vergiftiging. In samenwerking met het journalistieke collectief Bellingcat ontlokte de politicus een bekentenis aan een agent van de Russische geheime dienst FSB.

OPCW-verdrag

De oppositiepoliticus werd afgelopen zomer plots onwel op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. Volgens lokale artsen zou dat het gevolg zijn geweest van een stofwisselingsstoornis. Artsen in Duitsland, waar Navalny naartoe werd gebracht voor een behandeling, ontdekten dat hij was vergiftigd met het zenuwgif novitsjok.

Met het gebruik van dat middel heeft Rusland het OPCW-verdrag over de uitbanning van chemische wapens geschonden, stellen de VN-rapporteurs. De verantwoordelijken zouden volgens het internationaal recht gestraft kunnen worden, aldus Callamard.

Navalny zit een straf van 2,5 jaar uit in een strafkolonie, omdat hij zich tijdens zijn behandeling in Duitsland niet aan de meldplicht van een eerdere veroordeling heeft gehouden.

Moskou ontkent

Het Kremlin ontkent een rol te hebben gespeeld bij de uitschakeling van Navalny. Bovendien zou er geen bewijs van de vergiftiging zijn.

Volgens woordvoerder Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken houdt Duitsland informatie achter over de behandeling van Navalny. Zij roept Berlijn op opening van zaken te geven. "Ook wij willen de waarheid achterhalen", zegt Zacharova tegen persbureau Reuters.

De VN-rapporteurs verwachten dat alleen een onafhankelijk, internationaal onderzoek uitsluitsel kan geven over de precieze toedracht van Navalny's vergiftiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl